FacebookTwitterLinkedIn

Marți, 6 aprilie, Forbes Kids a dat startul unui maraton online de evenimente – „PĂRINTE, încotro?” – alături de Dr. Pop Mărioara (Medic primar oftalmolog cu specializare în oftalmopediatrie), Anca Serea (Mama a șase copii, prezentatoare TV & influencer) și Olivia Petre – coach & specialist în comunicare. Moderator: Raluca Michailov, owner Forbes România. În cadrul întâlnirii s-a vorbit despre părințeală, relația cu tehnologia și sănătatea ochilor.

Numărul de ore permis copilului în fața ecranelor

Nu putem și nici nu este indicat să oprim  complet accesul copiilor la gadgeturi și ecrane, însă ar trebui să ținem cont de recomandările specialiștilor cu privire la numărul maxim de ore permis, în funcție de vârstă.

Dr. Pop Mărioara, Medic primar oftalmolog cu specializare în oftalmopediatrie, spune că bebelușii și copiii mai mici de 2 ani nu ar trebui sub nicio formă să petreacă timp în fața oricărui tip de ecrane. La 2 ani, în schimb, este acceptabilă o perioadă cumulată de 30 de minute pe zi. Putem ajunge la o oră, în jurul vârstei de 3- 4 ani; iar la 5-6 anișori ne ducem spre două ore. Realitatea, o știm cu toții, depășește cu mult acest interval de timp.

„Ca mamă, dar și în calitate de medic, pot confirma faptul că pandemia și-a spus cuvântul. Copiii sunt expuși de foarte mici în fața ecranelor. N-aș vrea să par pesimistă, dar efectele sunt dezastruoase”, subliniază Dr. Pop Mărioara.

Ce se întâmplă cu ochii copiilor când sunt expuși excesiv la ecrane

Copiii petrec ore în șir în fața monitoarelor, atât pentru învățare dar și relaxare. Să nu uităm că ei au ochii în creștere, iar efectele expunerii prelungite la ecrane sunt ireversibile. Cei mai mulți copii se prezintă la cabinetul oftalmologic fie cu dureri de cap, fie cu usturimi, mâncărimi, clipit des sau oboseală oculară. Miopia, însă, este un efect îngrijorător.

„Majoritatea studiilor pe care le avem la îndemână și care au punct comun cu timpul petrecut în fața monitoarelor se intersectează în cuvântul miopie. Studiile arată că numărul cazurilor de miopie apărute în anul pandemic 2020 este de 3 ori mai mare față de numărul cazurilor apărute în intervalul 2014 – 2019. Este enorm, iar previziunile spun că 50% din populația globului va fi mioapă până în anul 2050”, atrage atenția Dr. Pop Mărioara, Medic primar oftalmolog.

Semnele care indică necesitatea unui consult oftalmologic

De multe ori nu există semne evidente care să indice începutul degradării vederii, motiv pentru care părinții ajung cu copilul la medic mult prea târziu. De obicei, după vârsta de 7 ani, când – poate – sesizează învățătorul că micuțul nu vede bine la tablă, strânge din ochi sau nu recunoaște cum trebuie literele.

Dr. Pop Mărioara subliniază faptul că niciodată nu este prea devreme pentru un consult oftalmologic. Un sugar născut la termen și sănătos, de exemplu, ar fi bine să fie văzut de medicul oftalmolog în intervalul 6 luni – 1 an. Dacă totul este în regulă, micuțul poate fi văzut din nou în jurul vârstei de 3 ani, apoi la 5-6 ani. Odată cu începerea școlii, efortul ocular este mult mai intens, iar vizitele la oftalmolog ar trebui să fie anuale, cu mențiunea că pacienții diagnosticați cu diverse probleme trebuie să ajung la control mult mai des. Copii cu miopie se consultă la interval de 6 luni.

Părinți, copii și școala online

Bine cunoscuta prezentatoare TV & mamă a șase copii, Anca Serea a recunoscut că trecerea la școala online a fost o mare provocare atât pentru ea, dar mai ales pentru copiii ei de clase mai mici, neobișnuiți cu „munca” din fața calculatorului.

„Pe tot parcursul școlii online am făcut slalom printre camere și etaje. Dar dincolo de vremurile pe care le trăim, cred că e important să ne adaptăm și să încercăm să nu le transmitem copiilor starea noastră de supărare, de teamă, de gânduri negative”, spune Anca Serea.

Pentru a-i ține pe copii departe de ecrane, Anca încearcă să le ofere alternative, precum înotul, pianul etc. Cu unii scapă mai ușor, cu alții e într-o negociere permanentă. Dar, mai cu seamă, Anca crede în puterea exemplului personal și gestionează situația cu calm, înțelegere și respect față de copiii ei.

Dependența de tehnologie

Olivia Petre, coach, specialist în comunicare & mamă de băiat, a adus în discuție analogia controversată din lumea academică cu privire la ecrane și heroină. Tot ea ne-a asigurat că dacă un copil petrece mult timp online nu înseamnă că va ajunge neapărat dependent de ea.

Există, însă, câteva riscuri de care ar trebui să ținem cont: gadget-urile cresc toleranța la dopamină (cu cât copiii se joacă mai mult online, cu atât simt o satisfacție imediată pe care e tot mai greu s-o echivalăm cu lucruri din lumea reală); dau un sentiment de triumf și, poate cel mai mare risc, suprimă emoțiile negative (când copilul plânge, părintele îi dă tableta, iar copilul începe să asocieze soluția cu ecranele) și de aici încolo, într-adevăr, se poate vorbi despre drumul către adicție.

În timpul pandemiei, Olivia i-a permis băiețelului ei de 6 ani să joace Minecraft, o dată la două zile, timp de o oră. Ce a observat? Că această activitate devenise un soi de obsesie mentală. Totul era despre câte ore mai sunt? Este o zi cu Minecraft sau nu? Zilele fără Minecraft erau zile ghinioniste și așa mai departe.

„Într-adevăr, e dificil să găsești o activitate care să-i dea copilului suficientă dopamină. Iar partea unde cedăm cu toții este partea de tranziție. Pentru a ajunge ca acea activitate să devină un reflex condiționat trebuie, spune teoria, măcar 21 de zile la rând să trecem prin acel proces. Noi renunțăm pe parcurs și apoi spunem că nimic nu funcționează. Importantă este și atitudinea cu care intrăm noi în a înlocui o rutină de care vrem să scăpăm”, spune Olivia Petre, coach, specialist în comunicare.

Recomandări pentru un stil de viață sănătos în era tehnologiei

  Să stăm cât mai mult afară, minim 2 ore pe zi, pentru că lumina naturală produce vitamina D, iar în lunile cu „r”să se administreze suplimente de vitamina D.

Să respectăm regula 20-20-20. La intervale de 20 de minute, timp de 20 de secunde, copilul ar trebui să se uite la o distanță de 20 feet (cam 6 metri). Cu alte cuvinte, să se uite pe geam, în zare sau să stea cu ochii închiși 20 de secunde.

Să clipim mai des.

De luat în calcul ochelarii cu filtru de calculator – acel filtru blue control care filtrează 30% din lumina albastră produsă de monitoare. Sunt ochelari fără dioptrii neapărat.

  Să folosim lacrimi artificiale – picături oftalmice lubrifiante.

  Să avem grijă unde poziționăm monitorul. Televizorul ar trebui sa stea la o distanță de  3 m față de ochii copilului, telefonul – la 30 cm, iar monitorul (laptop, calculator) – la o distanță de un braț.

Când se lucrează la laptop, sursa de lumină să vină din spatele copilului, nu din față.

Ideal ar fi să folosim lumină naturală pe cât de mult posibil.

Fără monitoare cu minim 60 minute înainte de somn.

Evenimentul Părinte, încotro? #1 Cum gestionăm relaţia cu tehnologia și cum protejăm ochii copiilor a fost posibil cu sprijinul partenerilor TEILOR, TEX, Optica Vedere și Napolact, cărora le mulțumim.

***

Partener strategic: TEILOR, TEX,

Partener gold: Optica Vedere

Partener silver: Napolact

#ForbesKids #ParinteIncotro #ForbesEvents #Parenting #PărinteÎncotro