FacebookTwitterLinkedIn

George Rizea de 33 de ani din Târgoviște a povestit pentru Digi24 că pentru a dona plasmă cu anticorpi trebuie mai întâi să plătească două teste PCR, ca să dovedească faptul că s-a vindecat de virusul SARS CoV2.

„În momentul în care m-am vindecat de Covid19, primul meu gând a fost să pot dona plasmă pentru a-i putea ajuta pe oamenii care sunt în situația critică de a lupta pe viață și pe moarte. Ei bine, cu toată bunăvoința mea, statul nu îmi permite să pot ajuta, pentru că departamentele lui nu știu unul de celalalt, stânga nu știe ce face dreapta. Astfel, pentru a putea dona, trebuie să ma deplasez cel mai aproape la București, la centrul de transfuzii din Târgoviște nu există aparatură de separare (a plasmei de sânge – n.r.) pentru că niciuna dintre instituțiile medicale nu a…cerut?!. N-ar fi o problemă să merg până la București. Problema ar fi că există o regulă impusă (probabil de Ministerul Sănătății) prin care oricine, ca potențial donator, să fie obligat să prezinte Centrului de Transfuzii două teste consecutive negative de Covid19, pe care nimeni n-are cum să le prezinte, pentru că la ieșirea din spital nu face nimeni așa ceva, și nici pe banii proprii nu pot să-mi permit să plătesc de 2 ori câte 300 de lei, pentru teste la cerere, ca apoi să merg să donez”, a mărturisit George Rizea pentru Digi24.

Acesta susține că a sunat la centre de transfuzie din București și Brașov, și i s-a explicat că protocolul presupune ca persoana care dorește să doneze plasmă să se prezinte la centru cu rezultatele negative a două teste consecutive.

„Statul își pune singur piedici, cu toată bunăvoința din păcate nu pot plăti din fonduri proprii toate aceste sume. Este valabil pentru oricine dorește să doneze”, a completat tânărul din Târgoviște.

Practic, tânărul din Târgoviște susține că problema sa este dată de faptul că protocolul de recoltare impus de Ministerul Sănătății stipulează necesitatea existenței a două teste consecutive PCR care să ateste că donatorul de plasmă s-a vindecat de Covid-19, dar pe care donatorul trebuie să le plătească din fonduri proprii.

Testele erau efectuate până acum, și în unele spitale sunt în continuare, efectuate înainte de externarea pacientului. În cazul spitalului din Târgoviște, unde a fost internat timp de 16 zile George Rizea, acest lucru nu s-a întâmplat, susține tânărul.

Tânărul susține că a fost externat cu simple analize de sânge.

La rândul său, doctorul Alexandra Bornea, care coordonează Centrul de Transfuzie Sanguină Arad, a explicat pentru Digi24.ro că, într-adevăr, protocolul donării presupune existența celor două teste negative, însă nu s-a confruntat până acum cu o situație în care pacientul să fi fost externat fără testare.

Alexandra Bornea a spus că, dacă există situații în țară unde spitalele nu mai efectuează testele la externare, pentru a nu descuraja persoanele care vor să doneze plasmă, ar trebui modificat regulamentul de recoltare, astfel încât testele Covid să fie efectuate gratis pentru cei care vor să doneze plasmă și nu au aceste teste efectuate în spitalul unde au fost internați.

„Există criteriile de eligibilitate pe care ca medic ești responsabil să le respecți. Să vină pacienți care au în continuare virusul este un risc epidemiologic. Cei care au gândit normele, exact la situația asta s-au gândit, să știi dacă donatorul s-a vindecat, de aceea este nevoie de aceste teste negative”, a spus doctorul Bornea.

Plasma de la un donator vindecat COVID-19 se administrează doar pacienților critici infectați confirmați cu această boală, având vârsta de cel putin 18 ani.