Cautare
, Contributor

I'm a News Editor at Forbes Romania, with a focus on covering food industry, health industry, agriculture, tourism, FMCG and HoReCa. Have any news tip? Drop me an email at laura.cioba@forbes.ro

Afaceri |
|

Paradox românesc: Exportăm mii de tone de alimente în UE și importăm carne din Africa

În primele nouă luni din 2021, producătorii din Alba au exportat pe piața internațională mii de tone de carne, în special de pasăre, lapte și miere. Exporturile s-au realizat în general în spațiul european.
Shelves,With,Fresh,Meat,In,Supermarket

Cu toate acestea, piața autohtonă a importat produse de origine animală inclusiv din țări africane, atrag atenția oficialii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba.

„Peste 10.000 de tone de carne, produse din carne, lapte, produse din lapte și miere au fost exportate de la unitățile din industria alimentară din județul Alba, în special pe piața europeană de produse alimentare, dar și în țări terțe. Produsele exportate provin de la unități autorizate din județ și au fost expertizate și certificate de către medicii veterinari ai DSVSA Alba”, menționează instituția într-un comunicat.

Potrivit reprezentanților DSVSA Alba, în primele nouă luni au fost exportate peste 8.500 de tone de carne, în special carne de pasăre, în Spania, Polonia, Franța, Ungaria și Germania, 781,5 tone de produse din carne în Austria, Polonia și Spania, aproape 3.000 de tone de lapte și produse din lapte în Franța, Ungaria, Olanda, Slovenia, Croația și Polonia, dar și 570 de tone de miere în China, Republica Moldova, Polonia, Franța, Cehia, Germania și Spania.

În ceea ce privește situația produselor de origine animală provenite din schimburi intracomunitare/țări terțe, intrate în unități de industrie alimentară din județul Alba în primele trei trimestre din acest an, au fost aduse peste 8.000 de tone de carne din Congo, Ghana, Marea Britanie, Macedonia, Italia, Bulgaria, Franța, Estonia, Lituania, Letonia, Austria, Malta și Slovenia, precum și puțin peste 1.500 de tone de produse din carne din Polonia, Spania, Austria, Belgia, Germania, Italia, Marea Britanie și Norvegia.

De asemenea, s-au importat și 133 de tone de lapte și produse din lapte din Cipru, Germania, Spania, Ungaria și Belgia. Mierea, în cantitate totală de aproximativ 133 de tone, a fost importată din Israel, Japonia și Austria.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii