Cautare
, Contributor

Lideri |
|

Papa Francisc: COVID-19 ne-a dovedit că teoria capitalismului nu funcționează

Papa Francisc spune că pandemia coronavirusului a dovedit că „teoriile magice” ale capitalismului de piață au eșuat și că lumea are nevoie de un nou tip de politică, una care să promoveze dialogul și solidaritatea și, în același timp, să respingă războiul cu orice preț.  
 aboneaza-te
Papa Francisc

Francisc și-a expus, duminică, viziunea pentru o lume post-COVID prin unirea elementelor de bază ale învățăturilor sale, într-o scrisoare trimisă episcopilor, intitulată „Fratelli Tutti”  (Frați cu toții), lansată chiar de ziua lui de nume, sărbătoarea Sfântului Francisc de Assisi, relatează Euronews.

Enciclica vorbește despre învățăturile anterioare ale Sfântului Francisc și ale papei asupra nedreptăților economiei globale și distrugerii planetei. Acesta face apel la o mai mare solidaritate umană pentru a aborda problemele de astăzi. 

Mai mult decât atât, în scrisoarea sa, papa a respins chiar doctrina Bisericii Catolice care justifica războiul ca mijloc de apărare legitimă, spunând că a fost aplicat prea larg de-a lungul secolelor și că nu mai este viabil.

Negarea realității

Francisc începuse să scrie scrisoarea sa papală, a treia din pontificat, înainte de pandemie, însă realitatea de acum i-a confirmat convingerea că instituțiile politice și economice actuale trebuie reformate pentru a răspunde nevoilor legitime ale persoanelor cele mai afectate de coronavirus.

„În afară de diferitele moduri în care țările au reacționat la criză, incapacitatea lor de a lucra împreună a devenit destul de evidentă. Oricine crede că singura lecție de învățat a fost nevoia de a îmbunătăți ceea ce făceam deja sau de a rafina sistemele și reglementările existente, neagă realitatea”, a scris Francisc.

Potrivit acestuia, pierderea a milioane de locuri de muncă este o dovadă a necesității ca politicienii să asculte mișcările populare, sindicatele și grupurile marginalizate și să elaboreze politici sociale și economice mai drepte.

Capitalismul nu rezolvă totul

„Fragilitatea sistemelor lumii în fața pandemiei a demonstrat că nu totul poate fi rezolvat prin libertatea pieței. Este imperativ să existe o politică economică proactivă care să favorizeze diversitatea productivă și creativitatea în afaceri, care să permită crearea de locuri de muncă și nu reducerea lor”, a scris el.

El a denunțat izolarea și a cerut o „cultură a întâlnirii” care să promoveze dialogul, solidaritatea și un efort sincer de a lucra pentru binele comun.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii