FacebookTwitterLinkedIn

Makris susține că veţi pierde bani dacă nu deţineţi produsul sau serviciul de care oamenii au nevoie. De asemenea, veţi pierde bani dacă nu aveţi un plan solid de business şi foarte multe planuri de rezervă bazate pe scenarii similare. Din nou, veţi pierde bani dacă ezitaţi să renunţaţi la planul A şi să treceţi la planul B. Aceasta este flexibilitatea.

Cum veţi pierde bani iar şi iar? Dacă nu acordaţi atenţie pieţei, consumatorilor, aşteptărilor şi aspiraţiilor, dacă nu vă mişcaţi rapid, dacă nu creaţi nişe unice şi greu de urmat de competitor şi aşa mai departe. “Asta înseamnă să simţiţi cum evoluează piaţa.”, este de părere reprezentantul Cosomte.

Revine, însă, și cu alte sfaturi și mai multe metode pentru a evita să pierdeţi bani. “Să aveţi un bun contabil şi un bun consilier financiar. Să utilizaţi un software care să echilibreze facturile furnizorilor cu plăţile clienţilor. Asiguraţi-vă că aveţi un flux de numerar sănătos.”, adaugă el.

Consideră că dacă o cheltuială nu aduce câştig, atunci nu trebuie să o mai repetaţi. Dacă investiţia unui million aduce înapoi un procent, atunci să o repetaţi.

Înainte de toate trebuie însă să cereţi sfatul câtorva persoane din diferite arii de expertiză cu privire la ideea voastră. Aceştia vor furniza perspective diferite. Potrivit lui Makris este bine să utilizaţi un “avocat al diavolului” pentru a verifica cât de solidă este ideea voastră. “Nu urmaţi, ci în schimb deschideţi drumurile. Iar dacă le urmaţi, atunci să fie cu un preţ mai mic cu 10%.”.

Dacă ar avea doar 10.000 de euro și are fi un tânăr antreprenor, recunoaște că ar pune banii în mai multe coşuri. I-ar utiliza atât investiţiile sigure, dar şi instrumentele îndrăzneţe într-un mix inteligent.

Sau ar începe o afacere care să furnizeze ceva de care foarte multe persoane au nevoie şi caută şi care îi va furniza un câştig bun încă de la început. “Ceva în genul funizării de servicii profesionale în zona reparaţiilor domestice, spre exemplu. Şi, foarte important, aş crea eu însumi un concept care să sune şi să arate atractiv consumatorilor.”, conchide Panos Makris.

VEZI SI:

Alin Chiriac, STRATEGAD: Trebuie să fii atent la poveștile de succes din afară pentru inspirație

Cele mai potrivite investiții pentru perioada 35-50 de ani

Adina Buzatu, Fondator Trends: După 40 ani poţi investi şi în afaceri pasive

Orlando Szasz: Poți să faci bani pe aceste vremuri

Ce faci cu 10.000 de euro? CARMEN GRIGORE: Cred în oportunitatea de a aduce un brand din afară

Ce faci cu 10.000 de euro? ALEXANDRU DRĂGOIU: aş investi într-un magazin online cu produse naturale

Ce faci cu 10.000 de euro? OCTAVIAN BĂDESCU: Un proiect pe online sau îi arunc pe bursă

Sfaturi de la miliardari, pentru 2013 Călin Costan: Nu ocoliți imobiliarele

Sfaturi de la miliardari pentru 2013 – Ovidiu Tender: Vizați piețele exotice

Sfaturi de la miliardari pentru 2013 – Mircea Tudor: Investiți în inteligența umană!