Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Sănătate |
|

Pandemia virusează economia

După redeschiderea economiei, oamenii își vor reface mai întâi propriile economii.
Teste anticorpi COVID

Când a început pandemia, aveam doar informații despre cazurile noi, decese și vindecări. Estimările inițiale, bazate pe date din perioada pandemiei de gripă spaniolă din 1918, anunțau un număr mare de decese și infectare în masă. Prin urmare, guvernele din toată lumea au decis sistarea activității în majoritatea domeniilor economice.

Potrivit forbes.com. cele mai recente informații despre rata deceselor din Franța, UK, Italia, Japonia, Germania, Țările Scandinave, Coreea de Sud și SUA arată că:

Numărul deceselor persoanelor de 40 de ani este foarte redus (practic au decedat doar cei care suferau și de alte afecțiuni);

Rata de deces a persoanelor cu vârste între 40 și 49 de ani este sub 0.5%;

Pentru intervalul 50-59 de ani, rata de deces este sub 2% (din nou, cele mai multe victime aveau comorbidități);

Lucrurile se schimbă în intervalele 60-69 (5%), 70-79 (13%) și peste 80 (23%);

Din punct de vedere demografic, rata de deces este apropiată de aceea a gripei sezoniere.

În Europa, suedezii au ales alt parcurs. Și-au protejat vârstnicii, au insistat pe respectarea distanței sociale și au lăsat antreprenorii să decidă dacă își mențin afacerile deschise sau nu – cei mai mulți și-au continuat activitatea.
Potrivit Worldometer, rata de deces în Suedia este de 264 persoane la un milion de locuitori. În SUA, este în medie 199, dar în zonele aglomerate, ca New York sau New Jersey, este de 1242, respectiv 849/un milion. În Olanda, țară care și-a închis economia, rata de deces este de 291/un milion, mai mare decât în Suedia; în Elveția este 203, în Italia 467 și în Spania 537.

Pe baza acestor date, analiștii economici estimează că, în țările sau zonele mai puțin populate, activitatea economică ar putea fi reluată după modelul suedez.

Presiunea este cu atât mai mare cu cât, cel mai probabil, lucrurile nu vor reveni repede la normal. Potrivit forbes.com, în SUA, companii mari ca Neiman Marcus sau JC Penney se află în pragul falimentului. Chiar și firmele care vor supraviețui nu își vor relua activitatea cu același număr de angajați și nu vor atinge curând  productivitatea de dinainte de pandemie din cauza măsurilor de distanțare socială, care vor rămâne în vigoare. Mai întâi, companiile vor căuta să-și refacă rezervele financiare și probabil același lucru îl vor face și consumatorii deoarece cei mai mulți au fost prinși de pandemie fără economii sau cu rezerve pentru doar două-trei luni. După reluarea activității, consumul nu-și va reveni imediat: mai întâi oamenii își vor face sau reface rezervele financiare și abia apoi vor cheltui din nou.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii