Cautare
, Contributor

Bani și Investiţii |
|

Pandemia a provocat anul trecut prima scădere a salariilor în Germania, după mai bine de un deceniu

Salariile din Germania au scăzut anul trecut, pentru prima dată după 2007, din cauza pandemiei Covid-19.  
salariu shutterstock_588769904

În termeni nominali, câştigul salarial mediu lunar a scăzut cu 0,6% în 2020 comparativ cu 2019, arată datele publicate miercuri de Oficiul federal de statistică (Destatis), transmite Agerpres care citează AFP. Dar, ținând cont de evoluţia inflaţiei, care a fost de 0,5% în 2020, scăderea salariilor este şi mai mare, fiind în medie de 1%.

Economia germană a înregistrat în 2020 un recul istoric de 5% al Produsului Intern Brut, ca urmare a efectelor pandemiei şi a restricţiilor introduse în contextul pandemiei.

Cu toate acestea, Oficiul federal de statistică a precizat că nu a luat în calcul alocaţiile pentru şomajul parţial, de care au beneficiat milioane de salariaţi și care “au permis amortizarea pierderilor de venituri pentru numeroşi salariaţi”, estimează Destatis.

În ultimul deceniu salariile din Germania au avut o creștere continuă de aproape 2,5% pe an. De asemenea, în 2015 a fost introdus un salariu minim pe economie, iar rata șomajului a fost una scăzută până anul trecut, când aceasta a crescut la aproximativ 6%, cu aproape un procent.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii