FacebookTwitterLinkedIn

Este concluzia președintelui Consiliului de supervizare bancară din cadrul Băncii Centrale Europene, Andrea Enria, care a declarat că această criză a creat un context favorabil pentru fuziuni şi achiziţii (M&A) în rândul băncilor din zona euro, atât în privinţa tranzacţiilor interne cât şi a celor transfrontaliere, în urma reducerii marjelor de profit, transmite Reuters, citată de Agerpres.
“Aceasta este singura cale, deoarece starea de urgenţă sanitară a redus marjele de profit. Dar BCE este pregătită să lanseze o consultare publică privind modul în care vor fi evaluate fuziunile”, a declarat Enria pentru publicaţia italiană Il Sole 24 Ore.

Întrebată despre propusa preluare de către grupul bancar italian Intesa Sanpaolo SpA a rivalei mai mici UBI Banca, tranzacţie care a fost aprobată de BCE, Enria a declarat: “În general, suntem în favoarea fuziunilor şi achiziţiilor (M&A), deşi suntem prudenţi”.

“Pentru a avea o imagine mai clară a impactului crizei asupra bilanţurilor băncilor, efectuăm analize ale vulnerabilităţii, rezultatele urmând să fie publicate luna viitoare”, a concluzionat oficialul BCE.

Acesta a apreciat că în contextul recesiunii, o înrăutăţire a situaţiei creditelor neperformante în rândul băncilor europene “este inevitabilă”, deşi în acest moment este dificil de evaluat în ce măsură sunt afectaţi creditorii.