Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

#FondPentruSpitale |
|

Pandemia Covid-19 e ca un montaigne russe. Un echipament de protecție înseamnă solidaritate și încredere – Interviu cu dr. Sorin Pașcanu, Institutul Inimii Târgu Mureș

Salvați Copiii, prin Fondul de Urgență pentru Spitale, a echipat Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș  
Institutul Inimii 1

 Oamenii simpli au dat o lecție nu doar de solidaritate cu medicii, dar și de eficiență și au fost cu un pas înaintea politicienilor care iau decizii fără a ști, de multe ori, de ce are nevoie o secție reală de terapie intensivă, unde lupta este contra-cronometru. Acesta e meritul Organizației Salvați Copiii, care s-a asigurat că fiecare donație în Fondul pentru Spitale se transformă într-un sprijin real pentru medici. O spune doctorul Sorin Pașcanu, coordonatorul Compartimentului ATI pediatric și transplant de la Institutul Inimii din Târgu Mureș, într-un interviu pentru Forbes.

De când a început criza pandemică, medicii de la Institutul de Urgenta de Boli Cardiovasculare şi Transplant (cunoscut ca Institutul Inimii), unitate medicală de elită, unde sunt salvați adulti şi copiii, chiar nou-născuții cu probleme cardiace severe, au activat un plan special de protecție. Știau ce au de făcut și cât de vitale sunt măsurile de maximă siguranță pentru a nu periclita actul medical și pentru a nu-i abandona pe micii luptători. În numele acestora, medicii au cerut sprijinul Organizației Salvați Copiii. Aveau nevoie urgentă în primul rând de echipamente de protecție, pentru că orice contaminare a unui cadru medical pune în pericol viața unui copil vulnerabil. Atunci când un medic cade, zidul de protecție al vieților noastre se fisurează.

 

Echipa Salvați Copiii a activat fondul de urgență deschis pentru spitale și a identificat de îndată atât soluții de finanțare, cât și modalitățile cele mai rapide de achiziționat și livrat materialele și aparatura medicală solicitate de medici. Din estimările acestora, în România se efectuează anual aproximativ 450 de intervenții cardiovasculare pediatrice, dintre care 300 sunt realizate la Târgu Mureș.

Dar greul, spune doctorul Sorin Pașcanu în dialogul purtat cu Forbes, abia începe.

  • Care este situația actuală cu stocurile de echipamente pe care le mai aveți în spitalele la care lucrați: măști, combinezoane, mănuși, dezinfectant etc.?

Ca mai toate lucrurile privitoare la această pandemie, ceea ce ne îngrijorează nu este prezentul, ci viitorul. În prezent pare că avem echipamente, că suntem bine organizați, dar de prea multe ori situația a evoluat cu o viteză și o magnitutidine care a surprins pe toată lumea.

  • Ce înseamnă, în această situație, o mască și un combinezon în plus pentru dvs.?

Poate însemna foarte mult, nu doar ca protecție personală, ci și ca încredere, oameni suntem și tuturor le este frică,  și mai ales înseamnă foarte mult să simțim că lumea este alături de noi.

  • Ați fost instruiți cum să folosiți echipamentele de protecție?

Da, există numeroase materiale informative și s-au făcut instructaje practice.

  • Cum simțiți că vă percep pacienții pe dumneavoastră în aceste zile comparativ cu perioada dinainte de #covid-19?

Senzația mea este că oamenii înțeleg și reacționează mai bine decât mă așteptam, că există complianță și înțelegere pentru situația excepțională în care suntem cu toții nevoiți să lucrăm.

  • Cum s-a schimbat activitatea dumneavoastră profesională, dar și cea personală în aceste zile, comparativ cu perioada dinainte de #covid-19?

Este un “montaigne russe”, cu acalmie și pregătiri intense, urmate de zile de activitate și îngrijorare, urmate de calmul ireal de pe stradă sau acasă.

  • Cât de bine considerați că pot face față spitalele la care lucrați tratării cazurilor de coronavirus?

Îngrijorările mele nu sunt legate de partea tehnică ci de organizare. Mă îngrijorează faptul că mulți dintre cei care stabilesc regulile după care trebuie să ne desfășurăm activitatea nu au fost niciodată într-o secție ATI, nici măcar în vizită.

  • Cum apreciați rolul jucat de mediul privat și de organizațiile non-guvernamentale în susținerea activității dumneavoastră în perioada de după apariția #covid-19?

Există foarte multă bunavoință și dorință de a ajuta, pe care am simțit-o din partea Salvați Copiii și chiar dacă suntem cu toții surprinși de schimbarea bruscă a “regulilor jocului”,  dorința de a ajuta și empatia față de medici ne onorează.

 

În urma apelului făcut de Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș, care a accesat mecanismul de echipare a spitalelor din România creat de Salvați Copiii în lupta contra pandemiei, organizația a reușit să aloce fondurile necesare și să pună de îndată la dispoziția medicilor echipamente și aparatură medicală vitale, în valoare totală de 300.000 lei.

Dar lupta continua: companiile si donatorii individuali pot sponsoriza in contul special deschis de Organizatia Salvati Copiii: RO43RNCB0071011434790083 sau dona pe site-ul organizatiei si pe Bursa binelui.

Toate informatiile despre cele 33 de spitale si 73 de cabinete medicale dotate de Salvati Copiii  din martie 2020 pana in prezent le gasiti aici.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii