Cautare
, Contributor

Lideri |
|

Pandemia ar putea mări diferențele de averi în Europa

Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, avertizează că actuala criză generată de pandemie ar putea mări decalajele între averile din Europa.  
Kristalina Georgieva FMI

Această situație ar putea fi evitată dacă factorii de decizie politici ar ajuta la încetarea crizei sănătății la nivel global, dacă ar susține economiile până la sfârșitul pandemiei și ar investi pentru a face economiile mai sustenabile, a mai spus liderul FMI, transmite Reuters.

Într-un discurs adresat luni Parlamentului European, directorul general al Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, a lăudat guvernele UE pentru că au acordat mai mult de 3 trilioane de euro în sprijin fiscal pentru firme și gospodării, inclusiv scheme de păstrare a locurilor de muncă care au ajutat peste 54 de milioane de lucrători.

“Dar calea către redresare este inegală din cauza diferenței dintre pozițiile de plecare, structura economică și capacitatea de a reacționa, determinând creșterea inegalităților atât între ​​țări, cât și în interiorul acestora”, a spus ea.

De asemenea, din cele 27 de națiuni ale UE, economiile țărilor care sunt destinații turistice tradiționale, cum ar fi Spania, Grecia și Italia, s-au contractat cu peste 9% în 2020, comparativ cu o contracție medie de 6,4% în întregul bloc, a mai spus liderul FMI.

Venitul pe cap de locuitor pentru Europa Centrală și de Est până la sfârșitul anului 2022, ar fi cu 3,8% sub proiecțiile dinaintea crizei, comparativ cu un deficit de doar 1,3% pentru economiile avansate ale UE, potrivit prognozelor FMI.

Economiștii au avertizat că o astfel de divergență ar face gestionarea economică a Uniunii mai dificilă, inclusiv politica monetară a Băncii Centrale Europene.

UE a convenit anul trecut să împrumute în comun 750 de miliarde de euro și să-i cheltuiască prin subvenții și împrumuturi pentru reforme și investiții ecologice și digitale care ar stimula creșterea potențială a celor cu risc de a rămâne în urmă.

Georgieva a spus că această coordonare a unor investiții sustenabile a fost cea mai importantă acțiune pe termen lung.

“Analiza noastră arată că acest lucru ar putea spori PIB-ul global pe o perioadă de 15 ani cu aproximativ 0,7% în fiecare an, creând milioane de noi locuri de muncă”, a concluzionat ea. 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii