Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Energie |
|

Până la sfârșitul anului 2020, aproape 900.000 de clienți ai companiilor românești de distribuție ale grupului Enel vor avea contoare inteligente

Până la sfârșitul anului 2020, aproape 900.000 de clienți ai companiilor românești de distribuție ale grupului Enel, lider mondial și pionier în tehnologia contoarelor inteligente, vor beneficia de această tehnologie, în condițiile în care investițiile în acest program, din 2015 și până în prezent, vor atinge aproximativ 51 de milioane de euro (aproximativ 240 de milioane de lei).
E-Distributie - Smart Meter

Anul acesta, companiile E-Distribuție Muntenia, E-Distribuție Dobrogea și E-Distribuție Banat vor instala peste 170.000 de contoare inteligente noi în zonele în care își desfășoară activitatea, prin intermediul unei investiții de peste 56 de milioane de lei (aproximativ 12 milioane de euro). Companiile E-Distribuție au, împreună, cel mai mare număr de contoare inteligente instalate până acum în România.

„Nevoile clientului stau la baza tranziției energetice. Pentru a-i da puterea să facă mai mult cu energia pe care o folosește, contorul inteligent este obligatoriu, în timp ce digitalizarea s-a dovedit a fi de cea mai mare importanță în ultimele luni, întrucât cu toții a trebuit să ne adaptăm la o nouă paradigmă. Tranziția energetică promovează dezvoltarea sistemelor sustenabile, eficiente și a energiei curate, în timp ce contorul inteligent stă la baza rețelelor digitale ale viitorului. Prin urmare, profitând de vasta experiență a grupului Enel, continuăm cu planul nostru ambițios de digitalizare a României, prin instalarea de contoare inteligente pentru întreg portofoliul nostru de clienți. În cinci ani, am investit deja aproximativ 184 de milioane de lei în dezvoltarea rețelei inteligente în zonele în care ne desfășurăm activitatea”, a declarat Gino Celentano, directorul general al companiilor E-Distribuție Banat, E-Distribuție Dobrogea și E-Distribuție Muntenia.

Programul de instalare a contoarelor inteligente va fi derulat conform planului aprobat de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Investiția în extinderea numărului de contoare inteligente face parte din strategia de digitalizare a rețelei, împreună cu investiția în integrarea posturilor și stațiilor de transformare în sistemul de telecontrol.

Planul de implementare urmează cinci proiecte anterioare, care au constat în instalarea a peste 700.000 de contoare inteligente, și face parte din strategia grupului Enel de a oferi tehnologia contoarelor inteligente celor 2,9 milioane de clienți de distribuție a energiei electrice din România.

Astfel, alți peste 170.000 de clienți vor beneficia de avantajele aduse de contorul inteligent, cum ar fi citirea contoarelor de la distanță, care înlocuiește citirile de pe teren și estimările de consum, și oferirea mai multor informații către clienți despre profilul lor de consum eficient de energie, promovând participarea lor activă la evoluția pieței de energie și utilizarea responsabilă a energiei.

Contoarele inteligente pot comunica, de asemenea, în timp real cu distribuitorul, permițând identificarea și remedierea mai rapidă și mai ușoară a defecțiunilor din rețea, îmbunătățind astfel fiabilitatea rețelei și calitatea serviciilor. Mai mult decât atât, integrarea și optimizarea sistemelor de energie distribuită din surse regenerabile este stimulată cu ajutorul contoarelor inteligente, care pot înregistra separat energia consumată și energia injectată în rețea, contribuind astfel la sustenabilitatea și decarbonizarea sistemelor de energie electrică.

E-Distribuție Muntenia a programat pentru 2020 instalarea a aproximativ 80.000 de contoare inteligente în județele București, Giurgiu și Ilfov. E-Distribuție Dobrogea va instala aproape 41.000 de contoare inteligente în județele Călărași, Constanța, Ialomița și Tulcea, în timp ce E-Distribuție Banat va instala contoare cu noua tehnologie pentru aproximativ 50.000 de clienți din județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș.

În urma investițiilor realizate în modernizarea rețelei, cele trei companii E-Distribuție din regiunile Muntenia Sud, Banat și Dobrogea rămân lideri în topul operatorilor de distribuție a energiei electrice din România.

Conform celor mai recente rapoarte oficiale ale ANRE, pentru anul 2018, indicele SAIDI cu durata medie a întreruperilor în rețea pentru E-Distribuție Muntenia a fost de 138 de minute, cea mai bună performanță din țară, scăzând de la 145 de minute în 2017. Următoarele locuri din clasament au fost ocupate de E-Distribuție Dobrogea, cu 188,8 minute, și E-Distribuție Banat, cu 214,7 minute, ambele cu performanțe naționale mai bune decât media, care s-au situat la 224,1 minute.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii