Cautare
, Contributor

Servicii Financiare & Imobiliare & Auto

Energie |
|

Până la 16,3 milioane de tone de gaze refrigerante cu efect de seră au fost introduse ilegal pe piața europeană în ultimii ani

Până la 16,3 milioane de tone de dioxid de carbon echivalente de gaze refrigerante cu efect de seră (HFC)  în vrac au fost introduse ilegal pe piața europeană în ultimii ani, conform raportului Agenției de Investigare a Mediului (EIA). Această valoare reprezintă cu 16% peste cota permisă din punct de vedere legal începând din 2018.  
poluare

În topul țărilor europene care au înregistrat importuri crescute de gaze refrigerante cu efect de seră, România ocupă locul al patrulea, după Austria, Letonia și Malta.

Cele mai recente statistici sugerează că piața neagră a furnizat până la 34 de milioane de tone echivalente de HFC în 2018, iar tendința este de creștere odată cu înăsprirea cotei UE care a intrat în vigoare în ianuarie 2021.

„Piața neagră a HFC are consecințe devastatoare pentru afaceri, indivizi și mediu. Pe lângă susținerea activității infracționale, orice companie implicată se expune unor riscuri grave de siguranță, deoarece nimeni nu poate garanta calitatea cilindrilor importați ilegal sau a conținutului acestora. Cercetările arată că 83% dintre cei care formează lanțul valoric al agenților frigorifici știu despre acest comerț ilegal, iar 72% au primit cilindri de unică folosință, care sunt interziși în Europa”, a explicat Amalia Păvălucă, CEO și fondator EMG Invest, companie care asigură consultanță și suport pentru toți operatorii economici care utilizează gaze refrigerante cu efect de seră.

În luna iulie 2020, 76 milioane de tone de substanţe chimice dăunătoare, utilizate în industria frigorifică, au fost oprite de autoritățile române înainte să ajungă în Europa, potrivit comunicatului dat de Oficiul European de Luptă Anti-Fraudă (OLAF).

„Pentru a împiedica importurile ilegale, este necesar ca legislația din România să permită nu doar verificarea legitimității mărfurilor importate, ci să asigure trasabilitatea pentru întregul lanț de aprovizionare. În acest sens, am inițiat o campanie de cotă prin care comercianții și distribuitorii sunt informați și încurajați să aplice pentru cota F-Gas, pentru a-și face singuri importurile și a renunța la achizițiile de gaz ilegal din piață”, a spus Amalia Păvălucă, CEO și fondator EMG Invest.

EMG INVEST este o companie care, prin auditorii independenți acreditați să verifice situațiile financiare în conformitate cu legislația din România, validează și verifică emisiile de gaze fluorurate cu efect de seră (F-Gas). În strânsă colaborare cu experți din Uniunea Europeană, specialiștii companiei sprijină operatorii economici care utilizează HFC în demersurile pentru implementarea corectă a legislației în domeniu.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii