Cautare
, Contributor

Industrie |
|

Până în 2017 tranzacționarea certificatelor verzi scade

Energie_Regenerabila.jpg
Factura la energia electrică va înregistra o scădere de până la 50% ca efect al schimbării proiectului de Ordonanţăce prevede înjumătățirea certificatelor verzi atribuite.

În ultimii trei ani, sectorul energiei regenerabile a atras investiții de peste trei miliarde de euro. Conform unui studiu eurostat, în 2009, din totatul de energie furnizată în România, 17,6% provenea din surse regenerabile, față de media europeană de 11%. Astfel, sectorul energiei verzi a înregistrat o creștere de 5,6% în această perioadă, ajungând la o pondere de 23,2%, deși energia regenerabilă acoperă aproximativ 8% din consumul final.

Schema de sprijin pentru investitori prevede acordarea de certificate verzi cu o valoare cuprinsă între 27 și 55 euro. Potrivit celor spuse de Constantin Niță, Ministrul delegat pentru Energie, valoarea certificatelor va rămâne neschimbată, însă se modifică numărul certificatelor verzi atribuite. Proiectele de energie eoliană vor primi un certificat pe MWh, în loc de două, proiectele de investiție în energie hidro vor primi tot uin certificat, în loc de trei, iar cei care investesc în energie solară vor primi două certificate în loc de șase.  

 „Sunt câteva schimbări pe care proiectul de Ordonanţă le prevede şi va intra în vigoare la 1 iulie 2013”, a declarat Constantin Niță, Ministrul delegat pentru Energie.

Această decizie de diminuare a certificatelor verzi atribuite nu este definitivă, ci este vorba despre o eșalonare, diferența urmând a fi recuperată de investitori începând cu 2017. Legea 220 va fi suspendată în perioada 1 iulie 2013 – 1 ianurie 2017. Astfel, factura energiei electrice va înregistra o scădere de până la 50%, ca o consecință a reducerii  prețului plătit de consumatori pentru certificatele verzi. Consumatorii casnici vor sesiza o scădere în factura lunară la energie, din care până acum, o pondere de 11% o aveau costul certificatelor verzi.

„Vom plăti mai puţin pentru factura de energie electrică din iulie. Este promisiunea Guvernului care vrea să înjumătăţească preţul plătit de consumatori pentru certificatele verzi care susţin energia verde”, a declarat Rovana Plumb, ministrul mediului.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii