Cautare
, Editor Coordonator

Travel |
|

Pal-V Liberty, olandezul zburător 2020: prima mașină-elicopter a primit drept de circulație pe șosea

Are elice de elicopter, decolează ca un avion și merge pe șosea ca un automobil: dezvoltat în Olanda, Pal-V Liberty poate fi soluția viitorului pentru navetiștii cu dare de mână.
Flying Car PAL-V Liberty 3
De la Leonardo da Vinci încoace, probabil că nu există inventator din domeniul mobilității care să nu fi gândit un proiect pentru o mașină zburătoare. Iată însă că primul vehicul care zboară și poate circula în legalitate pe șoselele Europei (deocamdată) vine din Olanda, de la o companie numită Pal-V. Înființată în 2001, Pal-V a demarat testele de zbor cu prototipurile sale, Pal-V One, în 2012.
Recent, mașina zburătoare a olandezilor, denumită Liberty, a primit certificarea pentru a circula pe șosele și, odată cu aceasta, plăcuțele de înmatriculare.
Liberty a fost supusă de autoritățile europene de reglementare a transportului unui set riguros de teste de la începutul acestui an (frâne, emisii, poluare fonică, manevrabilitate etc.). În perioada următoare se vor desfășura testele de anduranță, deci în anumite orașe din Europa participanții la trafic vor fi probabil surprinși de apariția neobișnuitului vehicul. Pal-V a demarat în 2015 procedurile de certificare pentru zbor în colaborare cu EASA (European Aviation Safety Agency), licența urmând să fie obținută în 2022 – peste 1200 de teste trebuie efectuate înainte de zbor, după care urmează să aibă loc cele 150 de ore de zbor-test. Mașina cântărește 660 kg, poate transporta doi pasageri și este propulsată de un motor pe benzină care dezvoltă 100 CP. Viteza maximă este de 160 km/h, în timp ce autonomia este de 400 km cu o persoană la bord și de 500 km cu două. Pentru decolare Liberty are nevoie de o pistă de 270 metri lungime, iar distanța necesară pentru aterizare este de 300 de metri. Din 2017, olandezii au demarat precomenzile pentru două modele de vehicule zburătoare, Liberty Pioneer Edition (care costă 600.000 de dolari) și Liberty Sport (400.000 de dolari). Clienții pot obține licența de pilotare a vehiculului în cadrul unui curs organizat de Pal-V FlyDrive Academy.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii