FacebookTwitterLinkedIn
Din pachetul pentru redresarea economică, suma 312,5 miliarde de euro va fi acordată sub formă de granturi pentru investiţii şi reforme în cele 27 de state membre ale blocului comunitar. Pentru accesarea banilor guvernele trebuie să înainteze proiectele de cheltuieli până la 30 aprilie, iar restul banilor pot fi acordaţi ca împrumuturi.

Premierul portughez Antonio Costa, a cărui ţară deţine preşedinţia rotativă a Consiliului EU, s-a deplasat la Bruxelles pentru a semna documentul din partea ţărilor membre, alături de preşedintele Parlamentului European, David Sassoli şi în prezenţa şefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„A permite Comisiei să ridice bani pentru a investi este un act de înţelepciune şi de încredere. Noi facem apel către toate statele membre să ratifice decizia ‘resurse proprii’ cât mai rapid posibil”, a subliniat şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Nu putem aştepta. Au fost făcute angajamente de către guverne care dispun de majorităţi parlamentare. Trebuie accelerat, pentru că întreprinderile nu mai pot aştepta”, a spus şi preşedintele Parlamentului European, David Sassoli.

De partea sa, premierul portughez Antonio Costa a spus că „dacă vaccinul este vitamina pentru revigorarea economiilor noastre, este esenţial ca statele să accelereze ratificarea pentru a permite Bruxelles-ului să finanţeze planurile de relansare naţionale”.