Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Gastronomie |
|

(P) Zexe Braserie, un Crăciun cu bucurie. Poveștile cozonacului însiropat și altor bunătăți „crăciunoase”

Cornulețe cu magiun de prune, nuci umplute cu ciocolată, biscuiți cu scorțișoară, turtă dulce, checuri „mămăioase”, prune sau portocale trase în ciocolată, cozonac clasic sau însiropat, toate au în comun un singur lucru, pe lângă ingredientele de calitate: sunt o invitație la liniște, la răsfăț, la bucurie, la momente calme petrecute cu voi înșivă și cu cei dragi și la (re)descoperirea lucrurilor simple, care dau valoare vieții noastre. Crăciunul propus anul acesta de Ana Consulea și cofetarii cu spirit de artist de la Zexe Braserie este unul încărcat de... simplitate. Aceleași dulciuri ca în copilărie, dar mai bune decât odinioară, perfecte și pentru a fi dăruite, mai ales că vin în ambalaje artsy, special create de artiști contemporani pentru Zexe Braserie.
 aboneaza-te
Ana Consulea, Zexe Braserie (3)

Pentru cofetarii din laboratorul Zexe, Crăciunul este, fără doar și poate, cel mai așteptat moment al anului. Dacă pentru cei mai mulți dintre noi, aerul Sărbătorilor începe să se simtă la început de decembrie, pentru cofetari, pregătirile pentru această perioadă minunată încep din septembrie. Ce dulciuri vor umple vitrina Braseriei sezonul acesta și cum vor fi aranjate, cum vor fi împachetate, cum vor fi împodobite, nimic nu e lăsat la voia întâmplării. „Facem mereu repetiții pentru Crăciun. Din octombrie, începem să refacem rețetele de cozonac, nuci, cornulețe”, povestește Ana Consulea, fondatoarea Zexe Braserie. Totul, cu un singur scop: acela de a aduce bucurie în case și pe mese.

Rețeta cozonacului perfect

În general, atunci când gândesc deserturile care ajung în vitrina Braseriei, cofetarii pleacă de la rețetele tradiționale și încearcă să le facă mai bune decât și le amintesc. Cu atât mai mult cozonacul. La Brioche Roumaine, așa cum este prezentat oaspeților străini care calcă pragul Braseriei, este varianta ideală de cozonac al copilăriei, așa cum și-au dorit-o cofetarii de la Zexe. „Acum câțiva ani, am făcut un brainstorming la laborator cu cozonacul în față cu tema: Care este cozonacul ideal pentru tine? Toți ne-am exprimat dorințele: cum era cozonacul din copilărie, ce ne plăcea cel mai mult la el și ce ingrediente i-am mai fi adăugat ca să aibă un gust perfect. Unii dintre noi l-ar fi făcut mai pufos, alții i-ar fi pus mai multe stafide sau mai multă nucă. Așa a apărut cozonacul clasic de la Braserie. Este, practic, întrunchiparea perfecțiunii noastre. Produsele noastre chiar vin din sufletul oamenilor care le fac. Pornesc dintr-o emoție și o duc mai departe”, povestește Ana Consulea, cofetarul care a fondat Zexe Braserie.

Cozonacul „împleticit” de la alcool

Pe lângă cozonacul clasic cu cacao, nucă și stafide, de doi ani, în vitrina de la Braserie a mai apărut un altfel de cozonac: cel însiropat. „Acum cinci ani, când Braseria nici nu exista încă, ne doream ca, pe lângă cozonacul clasic, să avem și unul care să iasă din tipare. Am făcut cozonac cu măr copt și scorțișoară, cu vișine și migdale, cu fructe uscate. A fost foarte interesant. După multe încercări, șeful nostru de laborator, Mircea, a avut o idee genială pe la 5 dimineața: să încercăm un cozonac împletit rusesc. Durează două zile ca să fie gata, este o rețetă mai grea, care presupune multă muncă – provocarea perfectă pentru noi. După ce am făcut testul inițial, am convenit asupra faptului că este mult prea cuminte și că ar trebui să îl înecăm în alcool. Și să-i spunem cozonac împleticit”, își amintește Ana. Rezultat al unor ani buni de cercetări, teste și perfecționare, cozonacul însiropat e de neratat. Potrivit mai ales pentru copiii mari, dar și pentru copiii mici, cu măsură. În total, 1.500 de cozonaci se coc în laboratorul Zexe, în perioada Sărbătorilor de iarnă, iar o parte ajung pe mesele românilor (și nu numai) din Spania, Anglia, Franța, Italia, Elveția, chiar și în America.

Nuci și cornulețe, coapte pe fundal de Queen

Zilele de muncă din perioada agitată de dinaintea Crăciunului, poate și pentru că ceva sunt mai lungi decât de obicei, au și ele propriile povești. „Ne oprim la mijlocul zilei, mâncăm varză cu cârnați, carne la garniță. Aducem fiecare câte ceva de mâncare și împărțim, pentru că în procesul de creație nu trebuie grăbite lucrurile. La început, ca să intrăm în atmosfera de sărbătoare, ascultăm colinde, dar la un moment dat cedăm nervos. După trecem pe Queen, Gipsy Kings și lista e lungă”, povestește Ana.

În astfel de zile, pe fundal de colinde și Gypsy Kings, pe lângă cozonacul fără de care Crăciunul nu ar avea același farmec, în laborator se coc și alte bunătăți „crăciunoase”: biscuiți cu scorțișoară și biscuiți cu ciocolată și portocală, macarons cu scorțișoară și portocală, trufe ciocolată cu lapte și cremă de whisky, trufe ciocolată albă și tonka, checuri. „Checul este un desert-emblemă al copilăriei, al sărbătorilor și al liniștii din sânul familiei. De mamaie (marmorat), cu lămâie, cu ciocolată și portocale, cu fructe uscate și migdale sau chec cu prune, nuci și rom – indiferent pe care îl veți alege, e atât de simplu să gustați bucuria”, crede Ana.

Turtă dulce, ciocolata de casă, cornulețele cu magiun de prune, nucile cu ciocolată și rom sau dulcețuri artizanale create din recolta locală de fructe culese chiar de cofetari sunt și ele pe meniul de Crăciun. Acreața de vișine, pomușoara de afine, povidla de caise, geleul de căpșuni, gemul de mure sau magiunul de prune sunt de savurat ca atare, sau pe pâine unsă bine cu unt, clătite sau orice alte bunătăți în ton de iarnă. Mai ales când se strange toată familia la masă.

Cum puteți comanda

Fiind o cofetărie artizanală, cu o capacitate de producție limitată și cofetarii vor ca toate produsele de ajungă proaspete pe mesele iubitorilor de dulce, este de preferat să vă rezervați din timp (cu 4 zile lucrătoare înainte) cozonacul Zexe Braserie și alte bunătăți crăciunoase pentru acest an. Comenzile se fac pe office@zexebraserie.ro sau la telefon: 0786.778.777. Pentru mai multă inspirație de Sărbători, puteți vizita și www.zexebraserie.ro

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii