FacebookTwitterLinkedIn

Alexandru Burcă este unul dintre cei mai versatili pianiști români. Fie că lucrează la marile concerte ale creatorilor clasici, pe care le interpretează pe scene din ţară sau din străinătate, sau se pregătește pentru piesele de la teatrele bucureștene cu care colaborează, el face totul cu multă dragoste pentru muzică și dorinţa de a bucura publicul care-l ascultă.

La vârsta de 4 ani, când a început studiul pianului, Alexandru nu știa că se va îndrăgosti de acest instrument și își va dori să urmeze o carieră muzicală care îi va scoate în cale oameni minunaţi și proiecte care-i vor transforma parcursul artistic și îl vor îmbogăţi ca om. „În evoluţia mea ca musician, fiecare profesionist în parte m-a conturat într-un fel anume, indiferent că vorbim despre părinţii mei care m-au sprijinit de la început și mi-au transmis dragostea pentru muzică, despre profesorii cu care am lucrat în ţară și în străinătate sau despre muzicienii cu care am împărtășit idei și idealuri.”

Pasiunea, miile de ore de muncă și studiu la pian, precum și dorinţa de a deveni mai bun și de a descoperi noi moduri de a cânta, i-au conturat lui Alexandru o carieră de succes. A colaborat cu o serie de teatre cum ar fi Teatrul de Revistă Constantin Tănase din București, Teatrul Tudor Vianu din Giurgiu (unde a fost compozitor al coloanei sonore a spectacolului „Oreste, regele sunetelor”, în regia lui Cristian Mihăilescu,  după cartea Arta fugii, scrisă de Ioan Petre Culianu), cu Teatrul Naţional din Timișoara, unde a fost pianist și compozitor în spectacolul Visul unei nopţi de iarnă, regizat de Alexander Hausvater.

Timp de patru ani a predat pian la Școala de Arte din București și a avut studenţi cu vârste cuprinse între 4 și 60 de ani. În plus, s-a implicat și în proiecte care susţin cultura și educaţia tinerilor, ca membru al juriului în diferite concursuri naţionale sau ca profesor pentru copiii cu deficienţe de vedere.

Din anul 2005 colaborează cu muzicieni și artiști renumiţi în proiecte de diferite facturi muzicale: Opera but not too loud, Next Generation Pop Symphony, Folktronika, Bărbatul Interbelic, Gheorghe Zamfir, Por una cabeza, De la Maria Tănase la Edith Piaf, Historia de un amor, HAG Trio,  susţinând concerte în ţară și străinătate (Franţa, Germania, Maroc, Kazahstan, Norvegia, Anglia, Italia).

Pentru anul care abia a început, Alexandru are planuri mari, pe care e convins că le va duce la bun sfârșit. „Când îţi dorești ceva cu adevărat, atunci e nevoie de studiu, câteodată până la epuizare; e nevoie de conduită, de răbdare și de credinţă. Niciodată nu renunţ când îmi propun ceva, indiferent câte greutăţi întâmpin. Astfel, anul acesta se va concentra pe spectacolele din cadrul Teatrului Naţional de Operetă și Musical „Ion Dacian”, pe colaborarea cu Asociaţia Tradicious (Toronto, Canada) pentru care pregătește Concertul pentru pian și orchestră nr. 2 de Serghei Rachmaninov, și totodată pe proiecte personale din zona concertistică sau cu diferiţi soliști.

Dacă doriţi să îl vedeţi pe Alexandru și să simţiţi pe viu emoţia transmisă de interpretarea sa, o puteţi face la Teatrul Naţional de Operetă și Musical Ion Dacian, la Teatrul Metropolis, în piesa Secretul Doctorului Honigberger, după Mircea Eliade, în Mamma Mia sau la Circul Metropolitan București, în București Je T‘aime sau la unul dintre spectacolele din ţară. Alexandru colaborează frecvent și cu Teatrul Maria Filotti din Brăila și cu Orchestra Filarmonicii Lyra.

Indiferent de locul sau spectacolul în care îl ascultaţi pe Alexandru Burcă, veţi remarca nu doar contopirea perfectă între el și pian, ci și dragostea și bucuria cu care el cântă, care sunt molipsitoare și ajung până la sufletele celor care ascultă și se lasă purtaţi de fiecare vibraţie, ca într-o poveste magică