FacebookTwitterLinkedIn

„CIRCULAR“ face parte din seria Conferințelor Green Report, organizate în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Economia circularムeste un concept puțin cunoscut în România, dar intens dezbătut în această perioadă în Parlamentul European. Această este și provocarea secolului 21: o economie bazată pe reducerea consumului de energie și materii prime, în care deșeurile rezultate să aibă destinații precise încă din fază de proiectare, prin integrarea lor în spirală ciclica a reutilizarii.

România se află pe locul 6 la nivel european privind cantitatea de deșeuri produsă anual, potrivit celui mai recent studiu Eurostat, din 2014, cu un total de 11 tone de deșeuri generate pe cap de locuitor. Conform Eurostat, un român produce, în medie, puțin sub un kilogram de gunoi menajer pe zi. În prezent, aproximativ 90% din această cantitate ajunge la gropile de gunoi, irosindu-se astfel resurse valoroase.

România a reciclat, în 2013, doar 3% din deșeurile municipale, fiind pe ultimul loc în Uniunea Europeană, în timp ce 97% dintre ele au ajuns la gropile de gunoi. În mai multe rânduri, oficialii europeni și-au exprimat îngrijorarea față de faptul că România nu își protejează cetățenii de efectele gestionarii deficitare a deșeurilor. De aici și până la intrarea României în infringement nu mai este decât un pas. Mai mult, până în anul 2020, țara noastră trebuie să se alinieze total la legislația europeană și să recicleze 50% dintre deșeurile municipale.

Conferința Green Report „CIRCULARa€œ se bucură de confirmarea unor nume remarcabile, precum: președintele Comisiei de Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară a Parlamentului European, Giovanni LA VIA; ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Grațiela Gavrilescu; președintele Comisiei pentru Mediu și Echilibru Ecologic a Parlamentului României, Carmen Moldovan; primarului municipiului Oradea și președintele executiv al Asociației Municipiilor din România, Ilie Bolojan; reprezentanți ai Băncii Naționale a României, ai autorităților cu rol în domeniul protecției mediului și ai mediului de business, companiilor generatoare de deșeuri, dar și ai celor implicate în procesele de salubritate, colectare și reciclare.

„CIRCULAR€œ își propune să identifice căile de îmbunătățire a managementului deșeurilor, prin elaborarea unui Plan Național coerent și viabil, să creeze cadrul pentru dezbaterea posibilităților de creștere a țintelor de reciclare, dar și a măsurilor pentru oprirea exportului deșeurilor de calitate, să crească transparența în sistemul de control și în cel al elaborării rapoartelor de mediu, să traseze direcțiile viitoare de acțiune pentru atingerea țintei de 50% deșeuri municipale reciclate în următorii 5 ani și, nu în ultimul rând, să prezinte modele de succes în ceea ce privește implementarea principiilor economiei circulare.

Conferințele Green Report vin în peisajul conferințelor de business cu o abordare nouă și creativă, axată pe rezultate. În acest sens, echipă Green Report schimbă „standardula€œ și aduce câteva abordări diferite: în loc de un prezidiu monoton, schimbarea scenografiei pentru fiecare panel; în loc de prezentări power point anoste, interviuri 1:1; în loc de urmărirea ceasului până la finalul evenimentului, dinamică și implicarea activă a publicului.

Conferințele Green Report deschid o ușă către lumea ideilor inovatoare și a oamenilor creativi, care vor să schimbe mentalități, atitudini, comunități. Cei mai importanți oameni din business, politică și administrație sunt la Conferințele Green Report. Își împărtășesc experiențele, aduc unghiuri de abordare diferite, propun viziuni noi, stabilesc colaborări, încep proiecte. Totul, într-un spațiu neconvențional, departe de birourile standard și sălile de ședință clasice. Conferințele Green Report te provoacă sa ajuți comunitatea și să faci mai mult pentru protejarea mediului înconjurător.

Pentru mai multe detalii privind „CIRCULAR“, accesați www.greenreport-conferinte.ro.