FacebookTwitterLinkedIn

Ion Bogdan Codorean, Doctor în Medicină, medic primar Ortopedie-Traumatologie

Care au fost cei mai importanți factori care au marcat evoluția industriei în care activați?

Printre cei mai importanți factori care au marcat evoluția medicinei, menționez 6 ca fiind esențiali și anume :

– Invenția becului de către Thomas Edison – în acele vremuri anesteziile se făceau cu eter iar iluminarea sălilor de operații, cu lumânari. Foarte mulți medici și pacienți mureau în urma exploziilor vaporilor de eter.

– Descoperirea în 1895 de către Wilhelm Conrad Rontgen a Razelor X, fără de care ortopedia și în general medicina nu ar mai fi putut ajunge la nivelul și performanțele de azi. (tomografia computerizată folosește de asemenea raze X)

– Prima operație artroscopică la nivelul genunchiului – Masaki Watanabe, 1961. Artroscopia a revoluționat ortopedia, permițând dezvoltarea tehnicilor minim invazive pentru tratarea patologiei articulare cu o recuperare mult mai rapidă postoperatorie.

– Descoperirea Imagisticii prin Rezonanță Magnetică, care a revoluționat medicina prin creșterea acurateții diagnosticelor. Patologia tumorală și traumatologia sportivă sunt doar 2 ramuri medicale în care Imagistica prin Rezonanța Magnetică este esențială în stabilirea diagnosticului și a tratamentului.

– Un act medical realizat corect nu poate fi făcut fără un spațiu perfect dezinfectat și instrumentar steril. Există, în acest sens, teste periodice, precum Bowie & Dick, care, dacă sunt respectate și efectuate, pot da o garanție privind intervențiile medicale realizate.

– De o importanță vitală a fost și descoperirea antibioticelor, în anul 1890 – medicii germani Rudolph Emmerich si Oscar Low, primii care au făcut un medicament eficient pe care l-au numit pyocyanase. Acesta a fost primul antibiotic utilizat în spitale.

De la cine ați învățat cel mai mult pe parcursul carierei?

Am avut 3 mentori de la care am învățat foarte multe în specialitatea mea de traumatologie sportivă. Profesorul Ștefan Cristea, cu care am început să învăț artroscopia și care a fost conducătorul tezei mele de doctorat, și doctorul Ștefan Irimia, în a cărui clinică din Germania și sub a cărui supraveghere mi-am desavârșit pregătirea chirurgicală artroscopică. Bineînțeles, stagiile de pregătire, vizitele și cursurile în centre de referință din Italia, Belgia și Statele Unite alături de profesori ca Marc Martens și Maurilio Marcaci au contribuit la formarea mea profesională.

Nu în ultimul rând, tatăl meu, Prof. Dr. Ioan Codorean, medic primar radiolog, rezonanță magnetică și medicină nucleară. El a fost cel de la care am moștenit chemarea către medicină.

Ce i-ați recomanda unui tânăr care se pregătește să intre în profesie?

Pentru a face medicină ai nevoie de ”chemare” ceea ce poate însemna empatie și disponibilitatea de a petrece foarte mult timp învățând, pe parcursul întregii vieți.

Specialitățile chirugicale cer și mai multă muncă și dedicație.

Tânărul care vrea să facă Ortopedie-Traumatologie trebuie să fie pregătit să petreacă foarte mult timp in spital, să învețe foarte mult și să știe că este o meserie care pe langă partea teroretică are o parte practică – cea chirugicală care “se fură” doar operând foarte mult alături de medicii cu experiența. Dacă nu este dispus sa-și sacrifice timpul liber pentru pregătire atunci să facă altă meserie. Chirurgul nu are program de la 8:00 la 16:00, dimpotrivă are program de muncă tot timpul. Oricând poți fi chemat la spital pentru o urgență.

Totodată, satisfacțiile profesionale sunt pe măsura muncii prestate.

Cum menţineţi echilibrul între viaţa personală şi cea profesională?

Îmi doresc să cred că reușesc cu succes să îmbin viața profesională cu cea personală, deoarece atât familia cat și profesia mea sunt esențiale in dezvoltarea mea ca individ. Când ești dedicat domeniului în care activezi, faci totul cu plăcere și seriozitate. Aceste valori le atribui și familiei mele.Nu pot seta priorități în acest sens, pot spune doar că sunt binecuvântat cu o soție care mă susține, mă înțelege și care mă completează atunci când lipsesc din cauza profesiei sau a urgențelor.

Așa cum am spus mai devreme, Ortopedia este o specialitate care cere mult timp. Încerc să dedic week-end-urile în totalitate familiei la fel ca și fiecare oră în care nu consult sau operez.

Dr. Ion Bogdan Codorean, medic primar ortoped, doctor în medicină. Domeniul de interes este traumatologia sportivă. A activat timp de 6 ani ca Șef al secției Clinicii de Ortopedie – Traumatologie a spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” și începând din 2015 este șef de lucrări în cadrul Universității de Farmacie și Medicină Carol Davila București.