Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Uncategorized |
|

(P) Fațadele sunt ale comunității: proiect socio-cultural pilot de revitalizare a casei Costa-Foru

Dincolo de Fațade deschide ușile unei vechi case bucureștene: Casa Costa-Foru, echipa susținând că viețile trecute ale orașului merită repovestite prin explorarea și reinterpretarea caselor cu valoare arhitecturală, istorică și socială ce stau astăzi uitate, pentru că lectura acestora ca exercițiu urban este accesibilă fiecăruia dintre noi și creează o legătură afectivă cu orașul în care trăim
02

„Fațadele sunt ale comunității” este un proiect pilot ce explorează modalitățile prin care o veche casă boierească poate fi repusă în circuitul urban și social prin aducerea laolaltă a comunității celor interesați – sau cel puțin curioși – să descopere locuințele bucureștene de-altădată. Prin contribuții punctuale, revitalizarea devine un efort comun de apropriere – chiar și temporară – a unui spațiu social și cultural odinioară important pe scena orașului.

Dincolo de Fațade este un proiect fotografic demarat în 2012 din simplă pasiune pentru clădirile vechi bucureștene și de viața care stă ascunsă dincolo și dincoace de pereții acestora. Prin proiectul de revitalizare a casei Costa-Foru, echipa Dincolo de Fațade își extinde activitatea în afara mediului online și își propune, pe de o parte, să coaguleze în juru-i o comunitate deja interesată de soarta clădirilor vechi din Capitală și, pe de altă parte, să atragă noi persoane către această cauză.

03 04

Timp de o lună, în perioada 15 septembrie – 15 octombrie 2015, Dincolo de Fațade organizează o serie de evenimente menite a reda casei din suflul pierdut: expoziții de fotografie, tururi exploratorii în vecinătatea casei, seri de teatru și muzică, conferințe, workshopuri și proiecții de film. Programul urmează a fi anunțat pe pagina de facebook „Casa Costa-Foru” în perioada imediat următoare.

Gheorghe Costa-Foru (1820-1876) a fost ministru de externe și primul rector al Universității din București. Fiul său, Constantin G. Costa-Foru (1856-1935) a fost jurnalist, avocat și activist pentru drepturile omului. Împreună cu soția Maria (născută Paspatti), acesta a construit la începutul secolului al XX-lea casa din Aleea Dealul Mitropoliei nr 7. Cămin pentru cei zece copii și urmașii acestora, loc al efervescenței oamenilor și ideilor, casa stă martor astăzi pentru vremurile prin care au trecut familia și orașul.

Proiectul este organizat în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România – filiala București și cu Asociația Arché și este parte din Anuala de Arhitectură 2015.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii