FacebookTwitterLinkedIn
Interviu cu Dr. Michaela Stein, Fondator Metabolic Balance România, Medic specialist medicină de familie și nutriție

Tot mai multă lume vorbește, în România, despre metabolic balance®. Ce este metabolic balance®

metabolic balance® este un program de nutriție echilibrată recomandat tuturor celor care doresc să trăiască o viață activă, sănătoasă și plină de energie. Programul a fost conceput de medicul diabetolog Dr. Wolf Funfack și dezvoltat de institutul Metabolic Balance din Isen, Germania.

Ce este specific acestei soluții de nutriție? Cu ce diferă față de zecile de diete disponibile?

Într-adevăr nu vorbim despre o cură de slăbire, ci de o soluție completă de nutriție. Programul susține urmarea unui plan personalizat de nutriție printr-o consiliere atentă și fundamentată medical. Alimentele incluse în planuri sunt cele care reechilibrează metabolic și hormonal organismul. Spre deosebire de dietele agresive, nu încurajăm slăbirea prin înfometare.

Altă diferență fundamentală: consilierii noștri sunt medici sau specialiști din domenii complementare care lucrează în echipe interdisciplinare alături de medici. Rezultatele vorbesc de la sine. Zeci de mii de clienți în România și-au atins obiectivele de sănătate și greutate cu un plan personalizat metabolic balance®.  La nivel mondial – peste 1 milion.

Care sunt beneficiile programului pentru copii? 

Beneficiile sunt enorme din două perspective. Incidența supraponderalității și diabetului este îngrijorătoare. 25% din tinerii la vârsta majoratului sunt supraponderali și obezi. Acest procent ajunge la 65% la nivelul tuturor categoriilor de vârsta adultă. Misiunea noastră este să îi ajutăm pe cei care sunt afectați de supraponderalitate să își normalizeze greutatea și să diminueze riscul dezvoltării diabetului și a afecțiunilor metabolice. La fel de important, îi educăm cu privire la o nutriție cu adevărat echilibrată pentru a-și menține greutatea normală pe parcursul vieții.

De la ce vârstă recomandați participarea în program? 

Vârsta minimă de 8 ani. La copiii până în 14 ani recomandăm participarea împreună cu unul sau ambii părinți. Unul dintre cele mai bune lucruri pe care părinții și bunicii îl pot face pentru următoarea generație e să facă o educație alimentară corectă.

Cine ar trebui să ia în considerare urmarea unui plan personalizat de nutriție? 

Oricine dorește un stil de viață sănătos. În mod special, copiii și tinerii afectați de supraponderalitate și obezitate pentru a preîntâmpina apariția unor boli metabolice. Există o capcană, însă, aici. Părinții nu conștientizează că există un risc major și pentru cei care nu au decât câțiva centimetri în plus în talie. Vorbim atât de copii, cât și de adulți. Desigur, să arătăm bine e important. Din punct de vedere al sănătății, nivelul de grăsime viscerală e la fel de important deoarece 40% dintre persoanele normoponderale sunt afectate de boli metabolice.

Care sunt beneficiile, pentru familile în care nu există probleme medicale deosebite?

Beneficiile sunt multe. Cele conștientizate sunt cele estetice: o siluetă frumoasă, un corp armonios, un ten curat. Pentru copii reechilibrarea metabolică și hormonală, care se realizează printr-o alimentație corectă bogată în nutrienți esențiali, cum sunt proteinele de bună calitate și uleiurile esențiale, este un beneficiu în sine. Câteva efecte pozitive sunt: o concentrare mai bună, reglarea tulburărilor de ciclu menstrual la adolescente, eliminarea migrenelor, dispariția acneei, mai multă energie și vitalitate.

Pentru părinți, adoptarea unui plan de alimentație personalizat înseamnă, dincolo de exemplul pozitiv dat copiilor, mai multă energie, putere de muncă, preîntâmpinarea sau depășirea burnout-ului ocupațional, capacitate sporită de gestionare a stresului de la locul de muncă, scăderea riscurilor de îmbolnăvire.

Cât de practic este programul de nutriție metabolic balance®? Există flexibilitate?

Fiecare participant are un plan individual, personalizat. Pe lista alimentelor recomandate părinților și copiilor vor fi anumite alimente comune și altele specifice. Aceasta presupune o personalizare a felurilor din farfurie. Există o bază comună astfel încât nu e dificil de realizat. De exemplu, se poate face o salată, iar proteina să fie pentru părinte file de vită și pentru copii piept de curcan.

Ca structură a meselor metabolic balance® reprezintă o reîntoarcere la tradiția celor 3 mese principale pe zi. Orele pot fi flexibile, atâta timp cât se respectă repausul alimentar recomandat între mese, se poate mânca mai devreme sau mai târziu. Cei care fac sport seara, de exemplu, pot consuma cina după antrenament, cu mențiunea că recomandăm să fie cu cel puțin 2 ore înainte de ora de culcare.

Apropo de sport și alimentație, care e relația corectă între ele? 

O întrebare foarte bună cu implicații majore! Sportul trebuie început după ce ai ajuns la o greutate ok, NU înainte. Cei cu un surplus mare de greutate trebuie să facă mișcare, nu sport – activități precum plimbările sau urcatul scărilor, jogging-ul lent. Semimaratoanele trebuie să aștepte pentru momentul în care am ajuns aproape de greutatea normală. Efortul trebuie adaptat la nivelul condiției fizice și la surplusul de greutate pentru a evita accidentările. Oamenii trebuie să conștientizeze că putem slăbi fără sport, dar nu putem compensa prin supra-antrenare o alimentație dezechilibrată.

O hrană sănătoasă poate fi și savuroasă?

Da! Planurile țin cont de preferințele alimentare ale fiecăruia. Se folosesc alimente și ingrediente de calitate și astfel gustul mâncării poate fi chiar mai bun.

Totodată, ca mese excepționale, sunt permise și câteva „guilty pleasures“. Odată ajuns la greutatea propusă, copilul va putea să se bucure de desertul preferat și părintele de un pahar de vin sau bere. După câteva sesiuni, consilierul va ști câte mese excepționale sunt ok pentru fiecare caz.

Ce mai doriți să le comunicați părinților din România?

Părinții și bunicii dau tonul unui stil de viață sănătos pentru copii. O alimentație corectă nu e doar o responsabilitate pentru propria sănătate, ci o responsabilitate pentru întreaga familie. Să știi să te hrănești corect, echilibrat este baza unui parenting cu adevărat bun.

Mai multe despre metabolic balance® aici.