Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Tech |
|

(P) Despre (r)evoluție tehnologică, roboți și inteligență artificială

Robotizarea și inteligența artificială sunt subiecte intens dezbătute la nivel global. Companiile IT sunt jucători esențiali în asigurarea progresului tehnologic necesar pentru o îmbunătățire remarcabilă a calității vieții.
ad Pitech 4

Evoluția tehnologică ne influențează treptat și inevitabil munca și viața personală. Cu ajutorul robotizării și inteligenței artificiale, transformă și eficientizează, diminuând gradual intervenția umană. Scepticii sunt speriați de potențialele efecte negative ale automatizării accelerate asupra societății: șomaj, excludere socială sau izolare. Majoritatea dorim însă să depunem cât mai puțin efort în operațiuni repetitive, pentru a ne putea concentra pe valoarea adăugată pe care o creăm.

Conform unui studiu realizat de Toby Walsh, profesor de Inteligență Artificială la UNSW Sydney, în mai puțin de 50 de ani, inteligența artificială va atinge un nivel uman din punct de vedere al adaptabilității, creativității și inteligenței emoționale.

Robotizarea e un trend și o oportunitate, România prezentând un potențial enorm prin prisma sectorului IT&C local în dezvoltare, chiar dacă țara noastră este pe ultimul loc în UE la capitolul digitalizare (conform studiilor Comisiei Europene). Ecosistemul local derulează proiecte de transformare digitală, dar din păcate, la ora actuală, majoritatea beneficiarilor sunt din afara țării. Acesta e și cazul companiei autohtone PitechPlus, cu peste 30 de clienți internaționali, din 8 țări din Europa și America de Nord.

Oamenii din spatele liniilor de cod

Digitalizarea presupune astăzi, din fericire, investiții și eforturi inițiale din ce în ce mai mici. Primele beneficii ale schimbării sunt vizibile foarte rapid, în special asupra factorului uman. Companiile care trec prin procese de digitalizare pot observa că eforturile și durata muncii sunt reduse, productivitatea este mărită, iar motivarea și gradul de satisfacție al echipelor crește. Progresul necesită însă răbdare, deschidere și permanentă adaptare a proceselor interne.

PitechPlus are evoluția și progresul ca slogan, acest lucru fiind promovat de toți cei 300 de colegi. “Echipele PitechPlus știu că prin fiecare linie de cod pe care o scriu contribuie la transformarea digitală globală cu un impact major în viața noastră de zi cu zi”, spune Bogdan Herea, fondatorul companiei.


Succesul înseamnă adaptabilitate

Agilitatea se regăsește în fiecare din cele peste 700 de proiecte PitechPlus, fiind o nevoie generată de particularitățile clienților, dar și de diferitele grade de digitalizare în care fiecare industrie se găsește. Unele industrii adoptă mai ușor schimbările tehnologice și conștientizează valoarea adăugată ce poate fi obținută, altele necesită mai mult timp sau investiții importante.

Rolul unei companii IT cu experiență este să ușureze procesul de transformare al clienților, iar acesta presupune experiență prealabilă relevantă în verticalele respective. Mai mult, în anumite industrii (automotive, smart city, fintech, retail sau hospitality) PitechPlus poate construi împreună cu partenerii săi modele de business disruptive. “Crescând complexitatea proiectelor livrate putem integra în arhitectura soluțiilor propuse tehnologii din ce în ce mai inovative, care pot transforma complet business-ul clienților noștri. De exemplu, pentru următorii 3-5 ani suntem pregătiți să adăugam valoare proiectelor noastre prin tehnologiile Artificial Intelligence și Robotic Process Automation”, a precizat Gabriel Prefac, Business Transformation and Automation Manager. În cei peste 12 ani de activitate, PitechPlus a dezvoltat parteneriate strategice pornind de la nevoile clienților, creând soluții tehnologice care au urmărit îmbunătățirea vieții personale (platforme de mobilitate urbană, optimizarea plăților online sau a experienței în călătorii) și a celei profesionale (securizarea punctelor vamale din peste 40 de țări sau optimizarea producției în uzinele auto).

Succesul nu e ușor de obținut, perseverența și capacitatea de adaptare fiind elemente cheie. Adaptabilitatea poate fi crescută prin pregătirea angajaților existenți sau atragerea expertizei externe. PitechPlus a finalizat recent integrarea MindMagnet, unul dintre principalii furnizori de soluții de comerț digital din România, întărindu-și astfel portofoliul. Aceasta vine într-un context propice achizițiilor și fuziunilor din piața de IT, al cărei trend este de a se concentra și a avea jucători mai mari, cu oferte de soluții tot mai complexe.

Viitorul are nevoie de inteligență artificială

Cine nu ar aprecia să fie eliberat de treburile casnice cum ar fi curățenia, călcatul hainelor sau gătitul din când în când? Există deja o piață imensă pentru roboții de serviciu. Potrivit Federației Internaționale de Roboți (IFR), peste 3,7 milioane de mașini de tuns iarba, curățat ferestrele și aspiratoare au fost vândute la nivel mondial în 2015 – estimările fiind că se va ajunge la 30 de milioane de unități până în 2019.

E doar începutul. Automatizarea plăților, proceselor și suplimentarea eforturilor umane sunt pe cale să schimbe modul în care trăim și muncim. Aplicabilitatea roboților în varii industrii îi face indispensabili odată cu evoluția tehnologică. Roboții ne vor îmbunătăți viața – dacă le vom permite.

Aportul roboților și automatizării în viețile noastre e strâns legat de inteligența artificială, factor vital în evoluția continuă a tehnologiei respective. Datorită similitudinii cu capacitățile cognitive umane, inteligența artificială are o contribuție majoră în procesul decizional. În pofida îndoielilor, timpul a demonstrat impactul pozitiv pe care transformarea digitală îl poate avea, motiv pentru care trebuie folosită ca un instrument și nu percepută ca o amenințare.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii