FacebookTwitterLinkedIn

În deschidere au luat cuvântul Dan Ioan Gheorghiu – consilier onorific pentru energie al premierului Victor Ponta și președinte din 1992 al Institutului de Studii și Proiectări Energetice -, Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor și Niculae Havrileț, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie.

Șapte dintre cei mai reputați experți ai industriei energetice românești au selectat opt câștigători, din 44 de nominalizări.

Juriul a pus în cântar companii, idei și oameni care au îndeplinit cele mai bune criterii de selecție. Juriul a fost alcătuit din Valeriu Binig, director de Servicii Financiare pentru Energie și Resurse Deloitte România, Obie Moore, senior counsel, Dentons, Cristian Sporiș, vicepreședinte Divizia Corporate, Raiffeisen Bank, Roberto Musneci, partener Serban & Musneci Associates, Marius Popescu, director executiv Energy Brains Consulting, Nicolae Vasile, președintele Comitetului Științific CNR-CME şi Sergiu Sebesi, președinte CSR Nest Association.

RESPONSABILITATE SOCIALĂ

Hamza Karimov, director general SOCAR România, a înmânat premiul pentru Responsabilitate socială companiei Adrem Invest, pentru Şcoala de Inovaţie Adrem Invest. Ediţia din acest an a Școlii de Inovație s-a desfășurat în licee din 18 oraşe din România. Elevii au înregistrat aproape 70 de proiecte inovative, menite să schimbe sau să îmbunătăţească diferite domenii de activitate, din care au fost selectate şi susţinute 17 proiecte. Premiul a fost primit de Aurora Zanfir, Marketing Manager (Adrem Invest). Celelalte proiecte nominalizate  au aparținut Mol România, Prospecțiuni SA, Romgaz și Rompetrol.

FINANȚAREA ANULUI

Gehrig Schultz, director general Prospecțiuni, a oferit premiul pentru Finanțarea anului companiei de management a Fondului Proprietatea, Franklin Templeton, pentru vânzarea a 1,2% din Petrom pentru suma de 57 milioane euro – una din cele mai mari tranzacţii ale anului la Bursa de Valori Bucureşti, intermediată de J.P. Morgan Securities, WOOD & Company şi Raiffeisen Capital & Investment. Fondul Proprietatea controlează în prezent aproximativ 19 procente din Petrom. Premiul a fost primit de Adrian Cighi, vicepreședinte, Franklin Templeton. Au fost nominalizate proiecte ale GDF SUEZ Energy Romania, Lotus Center şi OTP Bank, Nuclearelectrica, Transgaz, VIR Energia și Wolf Theiss.

MANAGEMENTUL DEȘEURILOR

Raluca Dina, safety expert Viroti, a înmânat premiul  pentru Managementul deșeurilor lui Constantin Dumitru, director general Petrotel-Lukoil, pentru finalizarea ecologizării celor cinci bataluri istorice, proiect în care au fost investiți peste 38 de milioane de dolari. Au fost extrase 450 de mii de metri cubi de deșeuri petroliere de pe opt hectare de teren. Petrotel-Lukoil este prima rafinărie din România care a finalizat un astfel de proiect. Pe terenul curățat. compania ar putea construi un parc fotovoltaic de 12 megawați. Printre proiectele nominalizate s-au numărat cele ale Compania de Proiect Getica CCS, CE Hunedoara, Nuclearelectrica și Romaltyn Mining.

TRANZACŢIA ANULUI

Sorin Paul Suciu, director Corporate Banking, şef al Departamentului Petrol & Gaze al Raiffeisen Bank, a înmânat premiul pentru Tranzacţia anului lui Lucian Stancu, director al Direcţiei Management Corporativ, Calitate, Mediu, Romgaz. Compania a fost votată de juriu pentru cea mai importantă ofertă publică iniţială a anului – listarea cu succes atât pe Bursa de Valori Bucureşti, cât şi pe London Stock Exchange a 15% din companie. Romgaz a atras aproape 390 de milioane de euro îndeosebi din partea investitorilor români, britanici şi americani. Este prima tranzacţie de succes de asemena anvergură a României şi a sectorului energetic românesc, pregătită global de Goldman Sachs şi Erste Group, şi local de BCR şi SSIF Raiffeisen Capital & Investment. Printre nominalizări s-au numărat Grup Servicii Petroliere, Ligatne, Repsol & OMV Petrom şi Wolf Theiss.

PREMIUL PENTRU REUȘITE EXTRAORDINARE

Alexander Damev, program manager WU (Vienna University of Economics and Business), a înmânat Premiul pentru reușite extraordinare Institutului de Fizica şi Inginerie Nucleară Horia Hulubei pentru proiectul laserului de la Măgurele, care va fi cel mai mare din lume. Laserul de la Măgurele este componenta centrală a unui proiect european de peste 350 de milioane de euro, în care sunt implicate peste 40 de instituții din 13 state membre ale UE. Odată finalizat, va avea aplicații diverse, de la cercetare teoretică, la industria energiei nucleare.Premiul a fost primit de Gheorghe Cata Danil, director adjunct al proiectului Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP). Printre nominalizări s-au numărat Genesis Biopartner, Phoenixy, Rompetrol şi RPIA (Asociația Română a Industriei Fotovoltaice).

PREMIERA ANULUI

Bogdan Popescu, country manager Zeta Petroleum şi vicepreşedinte al Asociaţiei Române a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră ROPEPCA, a înmânat premiul pentru Premiera Anului firmei Amromco Energy, pentru că a adus în România casa de trading de energie Mercuria, a patra ca mărime din lume. Traderul Mercuria a făcut o investiție de 50 de milioane de dolari în Amromco Energy, cel mai important producător independent de petrol și gaze din România. Capitalul va fi utilizat pentru dezvoltarea Amromco în regiune. Amromco și Mercuria vor stabili și o asociere de marketing pentru comerţul cu gaze. Premiul a fost primit de Ron Carpenter, CEO Amromco. Printre nominalizări s-au numărat Romgaz, Panfora Oil&Gas, Transelectrica şi Viroti.

MANAGERUL ANULUI

Sergiu Iordache, general manager DSV Solutions, a oferit premiul pentru Managerul anului Marianei Gheorghe, CEO OMV Petrom, datorită creșterii profitului companiei raportat la rezultatul-record de anul trecut. Mariana Gheorghe a fost poziționată în acest an pe locul  27 într-un top al revistei Fortune al celor mai puternice 50 de femei de afaceri. OMV Petrom a semnat acorduri de colaborare cu Exxon Mobil și Repsol pentru dezvoltarea operațiunilor din România și Ucraina. Premiul a fost înmânat Luizei Tomescu, director, OMV Petrom. Printre nominalizaţi s-au numărat Ștefan Doru Bucătaru, CEO Transelectrica, Kinga Daradics, director general MOL Romania,  Tom Holst, CEO Chevron Romania şi Gehrig Schultz, CEO Prospecțiuni.

PREMIUL PENTRU ÎNTREAGA CARIERĂ

Alexandra Predeanu, director general adjunct ICAP România, a înmânat premiul  Premiul pentru întreaga carieră profesorului universitar emerit dr. inginer Aureliu Leca. Cu o excelentă carieră profesională, Aureliu Leca este recunoscut ca unul dintre cei mai buni experți în inginerie termică din România. A deținut numeroase funcții importante în mediul academic, în consilii, comitete naționale și autorități din sectorul energetic românesc. A fost decan al Facultății de energetică și șef de catedră, la Catedra Centrale Electrice. Aureliu Leca este profesor și șef de catedră, la Catedra UNESCO de Ştiinţe Inginereşti, Programul Energie-Mediu, la Universitatea „Politehnică” Bucureşti (din octombrie 1992). Au fost nominalizaţi profesor doctor inginer Nicolae Antonescu, profesor doctor inginer Corneliu Dinu, Carmen Neagu, membru în Consiliul de Supraveghere al Transelectrica, profesor universitar și doctor docent inginer electromecanic, Marius Peculea şi profesor doctor inginer Florin Teodor Tănăsescu.

PARTENERI

Printre partenerii din acest an s-au numărat: WU Executive Academy, Grup Servicii Petroliere, SOCAR, RVR Energy, ROPEPCA, Prospecțiuni, Viroti, DSV Solutions, Bridge, Audi, Raiffeisen Bank, ICAP, Marsay, Horvath & Partners, Serban & Musneci Associates şi Artmark.

Premiile Energy Oscars 2013 s-au bucurat de sprijinul a numeroși parteneri strategici între care ROEC, CNR-CME, UPG și CRE.

Pentru o bună expunere mediatică, premiile s-au bucurat de suportul The Money Channel, Forbes, Nine O’Clock, Finanțiștii, Mesagerul Energetic, Forbes România şi România Liberă.

Premiile Energy Oscars 2013 au rolul de a recunoaște și răsplăti reușita și bunele practici în sectorul energetic din România. Proiectul lansat de energynomics.ro își asumă ca rol principal să ofere comunității energetice din România modele de succes, repere aspiraționale și studii de caz din partea unor organizații și personalități excepționale.

Totodată, premiile Energy Oscars 2013 își propun să scoată în evidență reușitele din domeniul energetic pentru o mai bună vizibilitate în fața partenerilor de afaceri și a publicului larg. Premiile se bucură de susținerea și încrederea celor mai reputate instituții și asociații profesionale din domeniul energetic autohton.

Candidaturile au fost colectate între 20 august și 20 octombrie. Cei șapte membri ai juriului au avut de analizat 44 de propuneri.