Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Media şi entertainment |
|

(P) Cinci mari orchestre radio europene la ediţia a II-a a Festivalului RadiRo!

Între 20 şi 27 septembrie 2014, Bucureştiul recucereşte fervoarea şi tonusul artistic al unei veritabile capitale europene la ediţia a II-a a RadiRo – Festivalul Internaţional al Orchestrelor Radio!
4

Timp de o săptămână, la final de septembrie, sala de concerte şi scena undelor se vor întâlni la Festivalul RadiRo, un eveniment unic în Europa, care aduce la Bucureşti 5 orchestre radio, solişti şi dirijori de talie mondială.

Festivalul este organizat de Radio România, prieten şi susţinător devotat al muzicii clasice, care, încă din 1928, când trimitea în eter primul său semnal sonor, continuă să-şi bucure ascultătorii cu adevărate bijuterii muzicale difuzate pe calea undelor sau produse live la Sala Radio!

Iar dacă Radiodifuziunea Română a adus în casele noastre, de-a lungul timpului, bagheta magică a lui Herbert von Karajan, acordurile viorii lui Yehudi Menuhin sau transmisiuni în direct de la Festivalul „George Enescu” sau de la mari evenimente muzicale europene, RadiRo vă invită, la această a doua ediţie, să păşiţi în sala de concerte pentru a asculta live orchestre şi muzicieni de excepţie pe care i-aţi ascultat până acum doar pe calea frecvenţelor radio!

În 2012, prima ediţie RadiRo a adus pe scena muzicală din România prestigioase ansambluri simfonice radio ca BBC Symphony Orchestra, Orchestra Sinfonica Nazionale della RAI sau Orchestre Philharmonique de Radio France. În acest an, la ediţia a doua, vor concerta la Bucureşti, în cele 8 zile de festival, Orchestra Simfonică Radio din Finlanda, Orchestra Simfonică Radio din Praga, Orchestra Simfonică Radio din Stuttgart, Orchestre National de France şi Orchestra Naţională Radio, sub bagheta unor dirijori de renume ca Joshua Weilerstein, Ondrej Lenárd, Stéphane Denève, Case Scaglione, Vassily Sinaisky, Tiberiu Soare şi Cristian Mandeal.

Solişti de mare virtuozitate şi sensibilitate artistică vor fi protagoniştii serilor RadiRo: pianistul Jonathan Biss, soprana Katarina Jovanovic, pianistul Jan Simon, alături de violoniştii Nikolaj Znaider şi Vadim Gluzman, mezzo-soprana Ruxandra Donose, pianistul Horia Mihail şi violonistul Alexandru Tomescu.

Personalitatea remarcabilă a directorului de onoare al acestei ediţii, dirijorul Cristian Mandeal, adaugă un plus de prestigiu şi valoare europeană Festivalului RadiRo. Cu sute de concerte dirijate în 35 de ţări de pe 4 continente, aflându-se mereu în compania celor mai reputaţi artişti ai scenei muzicale contemporane, Cristian Mandeal este astăzi unul dintre marii dirijori care aparţin nu doar României, ci lumii întregi. Cu o formidabilă fineţe şi generozitate artistică, dirijorul Cristian Mandeal creează în concertele sale – iar spectatorii simt acest lucru de fiecare dată! – o adevărată „chimie” a comunicării cu orchestra şi publicul.

Un asemenea flux de energie îşi propune să transmită Festivalul RadiRo, pentru ca muzica să călătorească liber în spaţiul viu al sălii de concerte! Vă invităm aşadar să continuăm călătoria pe care am început-o în urmă cu doi ani, pentru a ne bucura împreună de un eveniment care celebrează armonia, extraordinara vitalitate şi actualitate a muzicii clasice!

Cristian Mandeal, Director de onoare al Festivalului RadiRo:

„Aflat la a doua sa ediţie, Festivalul RadiRo şi-a cucerit cu o extraordinară repeziciune o binemeritată reputaţie în peisajul cultural autohton. Este vorba, neîndoios, despre un eveniment muzical major, fără precedent în peisajul atât de colorat al festivalurilor de profil din lume, desfăşurat – iată! – ritmic, odată la doi ani. La fel de salutar este şi aspectul internaţional al evenimentului, ce reuneşte de la o ediţie la alta orchestre radio europene de o foarte bună reputaţie, având acelaşi profil specific şi aceeaşi destinaţie educativă şi promoţională. Salut din inimă această splendidă iniţiativă a Radio România şi îi doresc Festivalului RadiRo o viaţă nesfârşită şi bogată în evenimente!”.

Oltea Şerban – Pârâu, Director Centrul Cultural Media Radio România:

„Unicitatea acestui festival constă tocmai în faptul că la el participă doar orchestre radio şi nu filarmonici sau orchestre de operă sau altfel de orchestre simfonice. Este important pentru că radioul public la nivel european a generat o mişcare muzicală, o mişcare artistică foarte importantă şi peste tot în Europa radiodifuziunea publică nu are doar o misiunea legată de mass-media, are şi această misiune culturală, care într-o bună măsură este susţinută de orchestrele şi respectiv corurile radio ale fiecărui radio public. România se poate lăuda că are o entitate puternică în acest sens, este vorba despre o orchestră simfonică, o orchestră de cameră, un cor academic, un cor de copii, orchestră de jazz şi una de muzică tradiţională, aşadar suntem foarte bine reprezentaţi printre radiourile publice din Europa”.

Pentru informaţii detaliate despre programul şi invitaţii acestei ediţii vă rugăm să accesaţi pagina web a festivalului, www.radirofestival.ro,  www.radioromaniacultural.ro şi pagina de Facebook https://www.facebook.com/radiro.festival.

Biletele la concertele Festivalului sunt disponibile pe bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro, în Magazinele Germanos şi la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii