FacebookTwitterLinkedIn

Oamenii se bucură astăzi de experiențe culinare cu semnături celebre în orice moment al zilei și oriunde s-ar afla. foodpanda, cea mai mare platformă de food delivery, susține mesele gourmet și ne face cunoștință cu chefii ale căror preparate pot fi comandate din aplicație, beneficiind de oferta 1+1 gratis.

Chef Manuela Paraschivescu a creat meniul de la Aria Burger, iar noi am fost curioși să aflăm cum a transpus cunoștințele și experiența de la Ferrandi École de Cuisine într-un meniu cu origini texane.

  1. Parcursul dvs profesional este impresionant. Ați absolvit studii juridice și ați și activat ca jurist, apoi ați avut o poziție în domeniul comunicării. De câți ani gătiți în mod profesionist și cum a fost evoluția dvs. în acest domeniu?

Parcursul meu profesional e, până la un punct, un amalgam de căutări, încercări, nemulțumiri, reușite și nereușite. Nu m-am potrivit în nicio profesie și în niciun loc, așa că am tot căutat până când mi-am găsit, în sfârsit, drumul și împlinirea. Și până când le-am găsit, am navigat pe destule rute care nu au dus nicăieri. Sau așa am crezut mult timp.

Cred că cel mai greu a fost să înteleg că îmi trebuie o orientare total nouă, nu doar o curbă pe acelasi drum profesional.

Sfătuită de familie să aleg o meserie pe care să o fac cu drag și fără ca timpul să pară sacrificat, am decis să îmi transform hobby-ul în profesie.

Așa că gătesc profesional de aproape 10 ani, din care doi în Paris și restul aici, acasă.

  1. Ce ați luat din profesiile anterioare și folosiți astăzi în cea de bucătar?

Am luat destul de multe și am realizat (recent 🙂 ) că tot ce am facut înainte e parte din prezentul meu, fiindcă trecutul meu profesional m-a învățat să am focus, înțelegere logică, disciplină precum și o mai bună relaționare cu cei cu care lucrez.

  1. Cum ați descrie stilul dvs de gătit?

Relaxat, jucăuș chiar.

Bucătăria e un loc de muncă solicitant și fizic și mental. Din acest motiv, cât și pentru că mâncarea trebuie să creeze o stare de bine și să bucure, cred că trebuie făcută cu plăcere, cu relaxare și cu dedicare, nu cu încrâncenare și proastă-dispoziție.

Faptul că am tendința să mă joc cu ingredientele, nu înseamnă că fac preparate simple. Nu. Fac preparate complexe, fiindcă îmi place să mă complic și pe urmă să mă plâng ce grea e viața 🙂 .

Îmi imaginez combinații de elemente, arome, savori, texturi, culori, după care încerc să le transpun în propriile mele farfurii. De cele mai multe ori, plec de la un preparat întâlnit undeva, fie chiar și într-un roman, și de acolo mă duc către ceea ce mă atrage pe mine. Eu mânânc orice și nu fac mofturi. Dar sunt foarte puține mâncăruri pe care le consider cu adevărat reușite. Și mi-am dat seama că în ceea ce mă privește, pentru ca preparatele mele să fie reușite, trebuie să gătesc ceea ce îmi place să mănânc așa cum îmi place mie să mănânc. Nu îmi reușesc preparatele care nu ma inspiră sau cele făcute cu ingrediente care nu mă atrag.

  1. Dincolo de o certificare importantă în domeniul culinar, cum a fost experiența Ferrandi École de Cuisine pentru omul Manuela Paraschivescu? Cum v-a influențat la întoarcerea în țară?

Sunt multe cuvinte de folosit: unică, extraordinară, îmbogățitoare, transformatoare, eliberatoare și cred că aș mai găsi câteva adjective. Franța a fost pentru mine o școală atât profesional cât și personal. M-a învățat să fiu disciplinată, să nu renunț înainte de a epuiza toate soluțiile posibile, să cred în mine și în talentul meu, sa îmi manifest imaginația fără să mă uit imprejur la alții… Toate astea, plus extraordinara “cuisine française” care este înscrisă de ceva timp în patrimoniul umanității.

Așa că m-am întors în țară cu un scop, cu încredere, cu instrumentele și cu știința de a construi solid și bine (și mai ales “bun”) în domeniul gastronomic. Știam că nu sunt multe persoane care au background-ul și viziune mea, experiența mea profesională în restaurante de stele Michelin, experiența mea vastă de turist gastronomic prin lume, precum și modul de a gândi și de a rezolva lucrurile, căpătate în activitatea juridică în care activasem.

  1. Care sunt elementele dvs preferate din bucătăria franțuzească? Iar dacă le-ati folosit în crearea burgerilor Aria, care sunt cel mai bine primite de publicul de aici?

Aria a fost o experiență extraordinară pentru mine. Miruna și Dan Cișmaș mi-au dat absolut mână liberă în crearea meniului, fără să mă îngrădească în niciun fel, așa că am pus în meniul de la Aria tot ce aș fi poftit eu, dacă mi-ar fi oferit cineva un meniu de burgeri de la mama lui de acasă.

Am plecat de la a-mi închipui că sunt undeva într-un dinner de tip Texas Highway, într-o vacanță în care străbat U.S.A. într-un RV, și mă opresc la un restaurant pe drum, înfometată și pofticioasă, iar meniul lor era cel de la Aria. Bineînțeles cu accente mexicane, căci vorbim despre TexMex, mâncarea tradițională din sudul Statelor Unite.

Toate bunătățile pe care le-am mâncat (imaginar) acolo se regăsesc în meniul Aria. Plus o tentă personala de Thai, fiindca thai e Coco Chanel-ul bucătăriei pentru mine: stropul de parfum pe o ținută clasică sau tradițională, care dă “zvâc” și personalitate celui care o poartă.

  1. Care considerați că este cel mai îndrăzneț produs din meniul Aria? dar cel mai apreciat de clienți?

În opinia mea, cel mai îndraznet cred că este Thai Burgerul, iar cel mai apreciat …hm… aș zice că sunt mai multe acolo, pe podium. Cred că gusturile și părerile sunt împărțite mai ales că toti burgerii de la Aria sunt grozavi.

Poate “Garage Macho Man” să fie vârful, fiindcă pe de o parte e cu de toate, iar pe de altă parte. cand te cheama Macho Man e greu să nu ai un succes nebun 🙂 .

  1. Care sunt ingredientele care pot salva un burger de a la fi un simplu burger pe care îl mănânci când ai nevoie de ceva care îți potolește foamea?

Oh, aici răspunsul este foarte simplu: carne bună și suculentă, sosuri diferite, aromate și care să completeze rotund carnea, legume proaspete, gustoase și crocante și o chiflă delicioasă, aurie, pufoasă dar nu foarte, consistentă exact atât cât se cuvine ca să sublimeze textura cărnii. Un burger bun nu este doar un mod de a-ți potoli foamea. Este o experiență completă a gustului și a aromelor.

  1. Cum influențează meniul restaurantelor, tendința consumatorilor de a comanda mâncarea acasă sau la birou?

Probabil creând preparate care sunt la fel de apetisante și peste o oră de la momentul când au fost făcute, care rezistă la transport, eventual care pot fi reîncalzite…

Iar consumatorii au învățat să facă diferența între preparatele de care te bucuri mai mult la restaurant și preparatele pe care le poți comanda și savura liniștit acasă sau la birou. De exemplu, o supă, un stew, un burger, o pizza pot fi mâncate și la 30-40 de minute după ce au fost făcute, în schimb, un mușchi de vită la grătar sau o salată caldă de brânzeturi cu legume și crutoane sunt de mâncat la restaurant, fiindcă până ajung la tine acasă, mușchiul se răcește și se întărește, salata se înmoaie și nu mai are textură etc.

  1. Care credeți că sunt principalele lucruri care aduc succesul unui restaurant în România?

Cred că succesul unui restaurant, indiferent unde se află plasat pe mapamond, este în mare același: produse gustoase și proaspete în mod constant.

Nu cred în povestile atrăgătoare aflate în spatele restaurantelor, câtă vreme ele nu au acoperire în bucuria și starea de bine pe care ți-o provoacă mâncarea lor.

E adevărat că există în toată lumea locuri unde “e bine să te afli”, unde e la modă sa te duci, unde e bine să fii văzut. Dar aici vorbim despre o altă pătură de restaurante.

Cele unde te duci să mănânci, să te simți bine și să pleci împlinit trebuie să ofere ce spuneam mai înainte: gust, apoi gust și la final, gust.

Cum spunea chef-ul australian Scott Pickett “There are no rules anymore. It just has to be bloody tasty”.

  1. Show-urile Tv culinare au crescut foarte mult awareness-ul pentru profesia de bucătar chef în România și i-au oferit un loc important în spațiul public. Ce credeți că aduce notorietatea unui chef?

Tocmai ce ati lamurit ce aduce notorietate unui chef: prezența în spațiul public 🙂 .

Există însă, și un segment de public care începe din ce in ce mai mult să fie interesat de cine este în spatele unui meniu, cine creează bunătățile din farfurii, cine împerechează vinurile și mâncarea – yin-ul și yang-ul unei mese perfecte…

Acest public curios și recunoscător va scoate din anonimat zecile de chef-i ultra-talentați și dăruiți, care din spatele “pass-ului” creează bucurii și amintiri gustative.