FacebookTwitterLinkedIn

Primul model de i-Pal a fost realizat în 2005, la centrul din Olanda al grupului. Gândit pentru a fi folosit ca model, prototipul s-a bucurat de un interes crescut din partea clienților, astfel că instalația robotizată pentru paletizare a devenit un produs extrem de cerut. „Echipele de cercetare au lucrat permanent la dezvoltarea lui – în total, în cei zece ani s-au adunat 100 de mii de ore de cercetare din partea echipelor de ingineri. În primii ani, specialiștii noștri din Olanda au lucrat la dezvoltarea produsului, dar ulterior inginerii români s-au implicat tot mai mult, astfel că putem spune că peste 75% din produsul pe care îl vedeți astăzi, inclusiv funcționalitatea adăugată în premieră de împachetare cu folie a paleților, a fost conceput de inginerii de la Cluj”, declară Jan de Bruijn, CEO CSi Group.

De altfel, acesta punctează importanța centrului românesc al grupului: după o dezvoltare accentuată în ultimii ani, majoritatea activității de cercetare a CSi se desfășoară în prezent la Cluj-Napoca. „Avem o colaborare foarte bună și cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, am implicat echipe de profesori și studenți de aici în cercetare și dezvoltarea de noi produse și vă pot spune că am fost impresionați de nivelul de pregătire al tinerilor români”, spune și Kees Oosting, COO CSi Group.

În Europa, grupul are unități de cercetare și producție în Olanda (la Raamsdonksveer, sediul central) și România (la Cluj-Napoca). Dezvoltarea accentuată a centrului românesc a dus și la inaugurarea unui nou centru de producție pentru sistemele de paletizare – PAC. Situat în imediata vecinătate a fabricii existente, aici sunt dezvoltate, testate și puse în aplicare toate conceptele de standardizare și modularizare a producției, concepte care sunt ulterior implementate la nivel mondial. Datorită tehnologiei inteligente folosite, timpul de livrare a unei instalații robotizate personalizate va scădea de la 4-8 luni, cât era înainte, la 8-10 săptămâni, un record în domeniu. De asemenea, instalarea la fabrica beneficiarului va fi realizată în 48 de ore, față de câteva săptămâni, cât era până acum. La CSi PAC Cluj-Napoca funcționează și centrul de specializare al companiei, unde vin și angajații de la unitățile de producție din Olanda și China ale grupului. În acest fel, Clujul își întărește rolul de centru de importanță majoră al CSi Group.

Inaugurările au marcat la începutul lunii octombrie aniversarea de zece ani a CSi România. „Ne bucurăm să avem acum aici, la Cluj-Napoca, cel mai modern centru de producție al grupului și să vedem împreună rodul atâtor zeci de mii de ore de cercetare din partea echipei de ingineri în noul i-Pal. Datorită performanțelor înregistrate până în prezent, activitatea CSi la Cluj-Napoca se va dezvolta în anii următori, ceea ce înseamnă noi locuri de muncă, taxe și impozite către stat, dar și satisfacția de a pune orașul pe harta tehnologiei internaționale în acest domeniu”, spune Sorin Nuțiu, directorul general al CSi România. Compania are peste 270 de angajați la Cluj, iar în anul următor estimează că va mai angaja aproximativ 50 de persoane. În total, CSi Group are 460 de angajați, iar în 2014 a înregistrat o cifră de afaceri de 60 de milioane de euro. Unitățile de producție din Olanda și România deservesc cu precădere piața europeană. Anul trecut, CSi a deschis o fabrică în China, pentru clienții din Asia, iar în 2016 va deschide o unitate de producție și în Mexic, pentru piața americană. Printre clienții CSi se numără Mars incorporated, P&G, Nestle, Friesland Campina, Reckitt Benckiser, JTI, TetraPak, Pepsico, Unilever, Kellog’s, Danone, Mondelez International, Philip Moris, British American Tobacco. CSi Group a fost înființat în 1964 și în scurt timp a devenit furnizor de încredere în domeniul soluțiilor automatizate de paletizare și lider în industria de manipulare inteligentă a produselor.