
Practic, o carte de vizită spune multe despre tine și compania ta și, la fel ca și în cazul posturii sau a vestimentației, face parte din instrumentele pe care le avem la dispoziție pentru a face o primă impresie bună, sau (de ce nu?) extraordinară! O carte de vizită bună comunică valorile tale sau ale companiei, te diferențiază de concurență și încurajează oamenii să te contacteze. Dacă stilul tău de lucru este simplu și formal, cartea de vizită ar trebui să reflecte aceste calități. Sau, dacă produsele sau serviciile oferite sunt jucăușe și creative, transmite aceste trăsături folosind culori îndrăznețe sau un slogan captivant. Iată în continuare o serie de recomandări de care merită să ținem cont atunci cănd dorim să ne facem o carte de vizită.
Să începem cu începutul…
Alege dimensiunea și forma potrivită pentru nevoile tale.
Înainte de orice, este important să știi ce mărime și orientare va avea cartea ta de vizită. Acest lucru influențează nu numai mărimea textului și cantitatea de informații pe care o poți include, dar comunică și lucruri, de exemplu, dacă sunteți mai degrabă în zona conservatoare/clasică sau creativă/nonconformistă. Cărțile de vizită dreptunghiulare orizontale (landscape) sunt formatul pe care majoritatea oamenilor îl cunosc. Cardurile verticale sunt mai puțin utilizate și pot fi un element care să te diferențieze de competiție. Dimensiunea cea mai comună pentru cărțile de vizită este 9×5 cm.
Alege un design care te reprezintă
Selectează culorile și elementele de design care sunt asociate domeniul tău de activitate pentru a face cardul ușor de recunoscut și reprezentativ pentru produsele sau serviciile furnizate. Există o serie de domenii de activitate în care folosirea anumitor culori reprezintă deja o cutumă: verde pentru activități legate de ecologie sau produse naturiste, albastru pentru medicină sau anumite profesii liberale (avocați, notari), galben pentru proiectare sau bricolaj. Pe site-ul cartidevizita24.ro poți consulta o colecție vastă de modele de cărți de vizită profesionale pe care le-au creat în anii de experiență acumulați în acest domeniu.
Alege suportul și finisajele potrivite
Alegerea finisajului și a cartonului poate să le transmită clienților tăi, din start, căteva lucruri esențiale precum: atentia ta pentru detalii, preocuparea pentru calitate, accesibilitatea serviciilor oferite. Dacă ai o afacere cu produse de lux (bijuterii sau îmbrăcăminte de seară) poți reprezenta acest lucru optand pentru plastifiere cu folie soft touch. Dacă ai o afacere în domeniul confecțiilor poți alege un carton texturat. Colțurile rotunjite confer un plus de eleganță și rafinament iar un carton sidefat cu siguranță va atrage atenția în combinație cu grafica potrivită. Adăugă o tușă personală specială indiferent dde variantele de finisare pe care le alegi.
Transmite un mesaj unitar
Fii în concordanță cu imaginea transmisă prin intermediul celorlalte canale de comunicare: website, material promoționale etc. În acest fel clienților le va fi mai ușor să își aducă aminte sau să recunoască afacerea ta. Dacă nu ai un site web sau alte materiale de marketing, dar afacerea ta are un logo stabilit sau este bine cunoscută pentru ceva în special (culoare, domeniu de activitate), integrează acele elemente în design.
Oferă cărții tale de vizită utilizări suplimentare
Utiliză patea din spate a cărții tale de vizită diverse intrumente utile pentru clienții tăi cum ar fi: căsuțe în care să bifeze numărul de utilizări a unui serviciu recurent, diverse informații utile (program, hartă locație, detalii pentru plăți). Unul din cele mai la îndemână instrumente poate fi un calendar legat de domeniul de activitate. De exemplu, pentru un furnizor de plante ornamentale spatele cărții de vizită poate conține un scurt ghid pentru îngrijire sau un calendar cu perioadele potrivite pentru fertilizare sau diverse oparțiuni de îngrijire. Pentru un cabinet cosmetic sau restaurant pot fi counicate interval orare gen happy hour, în care clienții beneficiază de prețuri promoționale.
Un mod diferit de a valorifica spatele cărții de vizită este să folosiți folie magnetică. Cărțile de vizită magnetice funcționează foarte bine pentru afacerile care oferă servicii recurente cum ar fi instalații sanitare, grădinăritul, clinici medicale, saloane de coafura, service pentru mașini.
Înapoi la baze
Asigurați-vă că detaliile de contact sunt ușor de urmărit. Modul în care sunt prezentate informațiile pe cartea de vizită este extrem de important. Dacă ai îndoieli cu privire la modul de organizare a detaliilor de contact, aranjarea clasică a câmpurilor de text respectă această ordine:
Numele Companiei
Numele și prenumele
Denumirea funcției
Informații de contact (e-mail, număr de telefon, website, link-uri de social media)
Asigură-te că detaliile de contact sunt corecte
Aici ai de făcut trei lucruri simple: Recitește. Recitește. Recitește. Și în cazul în care știi că se mai întâmplă să îți scape anumite detalii roagă o altă persoană sa mai verifice încă odată informațiile.
La fel de important este să te asiguri că toate elementele grafice sunt în parametri tehnici necesari. Dacă ai îndoieli, discută cu un designer. O discuție rapidă de cîteva minute te putea ajuta să economisești
timp și bani. Ultimul lucru pe care îl dorești este să deschizi o cutie nouă de cărți de vizită și avedea că sigla companiei apare pixelată sau numărul de telefon este greu de citit.
Atenție la margini
Recomandarea general este să nu avem elemente grafice apropiate de margine (marja este de 3-5mm). Anumite linii ornamentale pot părea o alegere estetică inteligentă pentru a încadra conținutul cărții de vizită (și chiar sunt – teoretic) – dar merită luat ăn calcul faptul că tăierea cărților de vizită, desi este o operațiune de precizie, implică o marjă de eroare care poate ajunge la câțiva milimetri…și nici nu este nevoie de mai mult pentru a transforma o grafică extraordinaro într-o eroare regretabilă.
În cele din urmă, dincolo de toate aceste aspecte tehnice nu trebuie să uităm că o carte de vizită este (încă) un mod de a-I ajuta pe oameni să știe ”de unde să ne ia” atunci cand au nevoie de serviciile noastre. Și poate că în cele din urmă, cea mai bună carte de vizită (în afară de calitatea produselor sau serviciilor oferite care reprezentă în sine cel mai efficient instrument de promovare), este cea pe care o ai la tine!