Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Uncategorized |
|

(P) Atradius: Exportatorii români se confruntă cu riscuri sporite generate de piețele globale

București, 4 mai 2018 – Situația de pe piețele externe va fi o provocare pe termen scurt și mediu pentru exportatorii români, din cauza creșterii riscurilor economice și politice la nivel internațional. Potrivit asigurătorului de credit Atradius, cele mai expuse sectoare, în România, sunt industria auto și cea a textilelor, care exportă cea mai mare parte a producției lor în țările UE.
Andreas_Tesch_Chief Market Officer Atradius

 

În acest context economic, unele industrii autohtone vor fi expuse într-un mod semnificativ riscului de credit, și anume industria textilelor și a prelucrării metalelor. Altele, precum agricultura, industria chimică și farma, sau sectorul serviciilor financiare nu vor fi afectate“, spune Andreas Tesch, Chief Market Officer la Atradius. “Același lucru este valabil și pentru industria constructoare de mașini. Pe de altă parte, sectorul electronicii și de IT, transportul, construcțiile, serviciile, energia, industria alimentară și industria auto – puternic orientată spre export – se confruntă cu o expunere moderată la riscul de credit“, adaugă Tesch.

Având în vedere că, în România, rata medie a insolvențelor este dublă față de alte țări din regiunea Europei Centrale și de Est, este vital ca societățile să stabilească un management eficient al creditului și să se protejeze împotriva riscurilor de credit comercial în creștere.

Riscurile de neplată pot afecta exportatorii români

La nivel mondial, exportatorii se confruntă cu un mediu politic și economic din ce în ce mai dificil. În sfera politică, observăm o creștere a măsurilor protecționiste“, explică Andreas Tesch. Un alt factor de incertitudine îl reprezintă Brexit-ul, ale cărui consecințe sunt încă dificil de anticipat, depinzând dacă acest proces va fi unul “dur” sau nu. Instabilitatea politică este o realitate globală, ea fiind observată în zone de război precum Siria, dar și în țări precum Turcia, unde dezvoltarea politică provoacă incertitudini economice.

În privința riscurilor economice, există o permutare continuă și semnificativă a fluxurilor comerciale în favoarea unor noi jucători precum China și alte țări emergente din Asia, evoluție care se va accentua în viitor. În plus, creșterea îndatorării la nivel mondial, accelerarea inflației și scumpirea creditelor ar putea vulnerabiliza consumul și investițiile la nivel mondial. Mai mult, piața valutară și cea de mărfuri la nivel mondial rămân extrem de volatile, provocând astfel riscuri suplimentare pentru producători, din cauza speculațiilor.

Incertitudinile economice și politice interne, în creștere

Deși creșterea economică este de așteptat să rămână puternică, incertitudinea politică ar putea îngreuna deciziile de afaceri și investițiile de capital, în condițiile în care măsurile fiscale pro-ciclice vor afecta avansul PIB pe termen mediu. Recentele probleme din domeniul fiscal și incertitudinea politică reprezintă, din ce în ce mai mult, un risc sporit la adresa potențialului economic al României. Mediul de afaceri intern s-a deteriorat în ultima perioadă, România scăzând nouă poziții – până pe locul 45 din 190 de țări – în cel mai recent Top al Ușurinței de a Practica Afaceri al Băncii Mondiale. În final, înăsprirea politicii monetare de către BNR ar putea să potolească inflația, pe de o parte, dar să încetinească ritmul de creștere economică pe de alta parte.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii