Cautare
, Contributor

Forbes 500 |
|

Ovidiu Tender

Ovidiu_Tender_MB018.jpg
Avere: 300 milioane de euro Vârsta: 54 de ani Reşedinţa: Bucureşti Domenii: energie, petrol şi gaze, construcţii, farma, turism

În momentul când majoritatea antreprenorilor nu vedeau o ieşire din criza prelungită, Tender căuta soluţii. Pentru o parte din firmele sale le-a şi găsit. Pe principiul unde-s doi puterea creşte, s-a asociat la începutul lui 2010 cu spaniolii  de la firma Copisa – un actor semnificativ la nivel european în domeniul construcţiilor (în România execută lucrări de infrastructură, respectiv centura Caransebeşului). Nu a câştigat deocamdată prea mult, întrucât multe dintre licitaţiile anunţate la începutul anului au fost anulate din cauza lipsei fondurilor. „Avem câteva contracte de mentenanţă cu consilii locale, dar totul se limitează la astupatul gropilor, nu la altceva“, explică Tender. Are certitudinea că în cel mult  20 de ani, lucrurile vor sta altfel, deoarece ţara noastră stă prost la capitolul infrastructură. Tot cu gândul la o investiţie de viitor, în primăvara acestui an, Tender a fost artizanul unei tranzacţii de peste 400.000 de euro, prin care a preluat pachetul majoritar al firmei de training şi consultanţă în resurse umane Codecs. Nu spune că 2010 ar fi mai bun decât 2009. Societăţile sale, inclusiv o parte din cele din Serbia, au înregistrat pierderi, dar s-au susţinut singure, nu au apelat la împrumuturi semnificative. Investitorul simte că este o perioadă în care vor dispărea multe companii de pe piaţă.  Consideră, totodată, că statul ar trebui să stimuleze antreprenorii să creeze locuri de muncă. „Nu să dea pomană. Pentru că omul vrea să muncească şi să câştige bani. Sunt bani care s-ar întoarce la stat. Şi în Serbia e la fel“, susţine Tender.

Antreprenorul născut în Timişoara a înţeles în urmă cu câţiva ani că firmele sale vor funcţiona mai bine dacă vor fi grupate pe domenii de activitate. „Am început cu companiile unde am găsit managementul potrivit“, mai exact cu cele din domeniul industrial, apoi cu cele de servicii din industria extractivă. A mărit competenţele celor doi manageri de la Vulcan şi Prospecţiuni pe construcţii şi imobiliare. Conglomeratul care a rămas (Tender are acţiuni la firme din domeniul agriculturii, turismului, comunicaţiilor etc) va forma un alt holding, pe care în timp doreşte să-l aducă la nivelul primului.

Holdingul din construcţii este format din ICSH (construcţii civile şi industriale), SIRD Timişoara (infrastructură rutieră), Talc Dolomita (furnizează piatră pentru construcţii), Eurostrade şi Eurobeton (societăţi complementare pentru SIRD, dar nu numai). Din 2008, Tender a decis să nu mai amestece banii între companii, şi fiecare din ele să se gestioneze singură. Acolo unde a avut nevoie a cerut insolvenţa pentru o reorganizare mai bună, cum e cazul societăţilor Starom şi Jetran Air.  Într-o perioadă de cinci ani, se gândeşte la listarea mai multor societăţi din grup pe Bursa de Valori Bucureşti. Extinderea în afara graniţelor ţării a afacerilor este o ţintă urmărită deja de Tender de câţiva ani. Societăţile sale din Serbia înseamnă puţin în cifra de afaceri a grupului, dar perspectivele sunt bune, crede antreprenorul. Pe lângă Balcani, Africa este următoarea ţintă. Prospecţiuni – cea mai mare companie din grup – este deja prezentă în Iran şi în Maroc. Din iulie, mai multe societăţi din grup au început colaborarea în Senegal. „Ţintim şi America de Sud, plus alte zone care nu sunt liniştite din punct de vedere militar – Afganistan, Pakistan, India, apoi Sri Lanka“, spune Ovidiu Tender.

Nu şi-a luat niciodată concediu oficial, însă consideră că se poate relaxa şi făcând afaceri. Nu este tipul clasic de businessman, nu stă tot timpul în faţa computerului pentru a-şi urmări portofoliile de la bursă ori cifrele companiilor sale. În afaceri nu are sentimente, dar nici reţineri. Preferă partea de comunicare directă cu managerii săi, în care are încredere deplină şi în sarcina cărora revin toate deciziile interne. Tender este strategul, cel care identifică oportunităţile din discuţiile cu alţii, făcând conexiuni sau anticipând anumite lucruri. Nu-şi doreşte să iasă în faţă şi nici să fie văzut în locuri mondene. De aceea, împreună cu soţia şi cu cei trei băieţi (elevi la Şcoala evreiască din Bucureşti – Lauder Reut) preferă să meargă în locuri mai ferite, ori în străinătate, unde nu sunt recunoscuţi.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii