FacebookTwitterLinkedIn

Timișoara va găzdui în octombrie 2015 prima ediție a bienalei Timișoara Art Encounters, un punct de întâlnire pentru întreaga scenă artistică din România. Scopul Art Encounters este acela de a crea la fiecare doi ani un dialog viu între artişti, curatori şi publicul general despre dezvoltarea artei şi despre locul şi evoluţia artei româneşti contemporane în contextul internaţional. Având sprijinul mediului artistic, dar și al unor importante instituții naționale și locale, Art Encounters va fi cea mai amplă manifestare de artă contemporană la nivel național.

“Din 3 și până în 31 octombrie, timp de patru săptămâni, orașul se va transforma într-o veritabilă galerie (…)pentru a experimenta arta contemporană. Evenimentul este inedit pentru Timișoara, atât prin componenta expozițională, continuând astfel o tradiție ce-și are rădăcinile la începutul anilor ’90, cât și prin cea educațională, prin care se va facilita înțelegerea artei contemporane de către publicul larg”, declară Ovidiu Șandor, inițiatorul proiectului. Omul de afaceri cu activități în domeniul dezvoltării de clădiri de birouri, cu o avere estimată în topul ”Forbes 500 Miliardari” la 22 de milioane de euro, este un colecționar implicat activ în scena de artă contemporană din România, membru al Comitetul de achiziții de artă est-europeană și rusă a Muzeului Tate Modern, Londra.

Află mai multe despre investițiile imobiliare ale lui Ovidiu Șandor

Evenimentul se va bucura de implicarea curatorilor de talie internațională Nathalie Hoyos și Rainald Schumacher. Sub tema curatorială Aparență și esență, ediția din acest an va avea în centrul său istoria și evoluția a cinci decenii de artă contemporană românească, din 1960 până în prezent.

Pe lângă cele peste 15 expoziții organizate în muzee, clădiri și spații publice, galerii, Art Encounters va include un program de rezidență, prin care tineri artiști și curatori vor fi invitați să locuiască în oraș, timp în care vor crea lucrări sau, respectiv, vor cerceta practicile artistice din Timișoara anilor ’60-’90. Lucrările realizate în timpul rezidenței lor vor fi expuse în cadrul evenimentului. De asemenea, prin implicarea Ordinului Arhitecților din Romania, filiala Timiș, Art Encounters va prezenta și o perspectivă arhitecturală în tandem cu proiectele artistice.

Programul Art Encounters va cuprinde și numeroase ocazii de dialog între publicul larg, artiști, curatori, critici de artă, menite să apropie timișorenii de fenomenul artei contemporane. Timișorenii vor avea, astfel, ocazia să urmărească prelegerile unor artiști români consacrați, precum Mircea Cantor, Adrian Ghenie sau Dan Perjovschi, dar și ale unor importanți curatori, reprezentanți ai unora dintre cele mai relevante instituții de artă contemporană din lume, precum Tate Modern Londra, Centre Pompidou din Paris, Muzeul de Artă Modernă din New York.

„Timișoara are șansa de a fi gazda celui mai amplu eveniment destinat artei contemporane în România. Orașul se va transforma într-un imens spațiu expozițional ce va include repere ca Muzeul de Artă Timișoara, Galeria Helios, Halele Timco, City Business Centre, Mansarda Universității de Vest, Galeriile Calina, Jecza și Calpe, Cazarma U, dar și principalele piețe din oraș”, spune Dan Diaconu, viceprimarul Timișoarei.

S-ar putea să vă intereseze: De ce este Timișoara pe primul loc în topul ”Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri”, ediția 2015

Timișoara Art Encounters este prefațată de expoziția RE-VEDERE, care se va desfășura în perioada 29 mai – 17 iunie la Casa Artelor / Galeria Pygmalion din Timișoara. “RE-VEDERE este o expoziție-semnal pentru întreagul eveniment din octombrie și își propune să readucă în memoria publicului timișorean practicile artistice și seria de festivaluri organizate la începutul anilor ’90 în Timișoara”, precizează Sorin Predescu, directorul Direcției Județene pentru Cultură Timiș.

Evenimentul va fi organizat de Fundația Art Encounters, în colaborare cu Primăria Municipiului Timișoara și cu Direcția Județeană pentru Cultură Timiș, în parteneriat cu Asociația Timișoara Capitală Culturală, Muzeul Național de Artă Contemporană din București, Muzeul de Artă din Timișoara, Universitatea de Vest Timișoara, Primăria Municipiului Arad, Institutul Cultural Francez din Timișoara, Centrul Cultural German din Timișoara, Galeria Calina, Galeria Jecza, Galeria Calpe, Institut für Auslandsbeziehungen Stuttgart, Ordinul Arhitecților din România și Fundația Triade.