FacebookTwitterLinkedIn

Ovidiu Șandor observă o tendință de extindere a firmelor deja prezente în România, care fac noi angajări, ceea ce înseamnă nevoie de spații. „Un alt lucru bun este reluarea unor investiţii în zona office atât în capitală, cât şi în alte oraşe din ţară. Aşteptarea pentru 2014 este strâns legată de apariţia unor nume noi pe piaţa locală”, spune Ovidiu Șandor.

În 2013, acesta a demarat prima etapă a complexului The Office, investiţia din Cluj-Napoca, ce reprezintă cel mai important complex de birouri din afara capitalei ( 54.000 metri pătraţi). Proiectul este realizat în parteneriat cu fondul de investiții sud-african New Europe Property Investments (NEPI).În primăvara lui 2014 se va da în folosință prima clădire, cu un grad de ocupare estimat la minim 70%, ceea ce va duce la o creștere semnificativă a cifrei de afaceri. De asemenea, se așteaptă în 2014 venituri mai mari din proiectul City Business Centre Timișoara, ca urmare a semnării mai multor contracte.

Alte lucruri pozitive în 2013, din perspectiva propriului business, au fost începerea lucrărilor la clădirea a cincea din cadrul complexului CBC Timişoara (ultima etapă) şi semnarea primelor contracte de închiriere pentru complexul de birouri din Cluj-Napoca. Şandor lucrează şi la un proiect inedit, care presupune formarea unei piaţete în jurul unor vestigii arheologice descoperite cu ocazia lucrărilor la clădirea 5 din cadrul proiectului CBC.

Vezi aici proiectul The Office din Cluj

În schimb, a lipsit materializarea promisiunilor de simplificare birocratică și a crescut numărul de impozite și taxe. Șandor consideră că, în absența unei ameliorări a procesului de colectare fiscală, multe firme riscă să treacă în zona gri și neagră a economiei.

Antreprenorul care ocupă locul 174 în ediţia 2013 a topului Forbes 500 Miliardari, cu o avere estimată la 23 de milioane de euro, prevede şi o influenţă nefastă a politicului asupra mediului economic, mai ales pe fondul anului electoral. « Scandalurile politice de un anumit nivel influenţează negativ percepţia unei ţări şi inhibă apetitul de investiţie al firmelor mari. Jocurile politice duse dincolo de limita normalului şi a decenţei ne-ar putea duce la pierderea unei părţi a acestor investiţii potenţiale », spune Şandor.

Printre probleme, Ovidiu Șandor indică şi creşterea salarului minim, care va avea un impact nefavorabil pentru micii producători, « mai ales că a fost introdusă fără a reduce fiscalitatea extrem de greoaie a muncii ». Totuşi Șandor crede într-o creștere de 2 % chiar în contextul în care agricultura nu ar putea egala performanţele din 2013 și într-un curs mediu mai degrabă stabil.

Accelerarea atragerii de fonduri europene (multe contracte semnate,  toate cu termene de finalizare in 2015) « ar avea potenţialul de a aduce plusuri în economie, cel puţin în zona construcţiilor de infrastructură », adaugă el.