Cautare
, Contributor

Bani și Investiţii |
|

Ovidiu Nicolescu: Avem nevoie de o lege unitară a persoanelor plătite din fonduri publice

Creşterea salariilor în sectorul bugetar ar trebui corelată cu productivitatea economiei naţionale, cu majorarea veniturilor bugetare şi a investiţiilor din fonduri publice. Este concluzia reprezentanţilor  Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).
Ovidiu Nicolescu 2

“O lege fundamentală a oricărei economii este corelarea veniturilor salariale cu creşterea productivităţii. Atunci când veniturile salariale cresc mai mult decât creşte productivitatea avem de-a face cu inflaţie, cu deficit bugetar, cu îndatorarea ţării directă şi indirectă pe termen scurt, mediu şi lung”, a declarat, Ovidiu Nicolescu, preşedinte de onoare al CNIPMMR.

“Pentru 2017, sumele prevăzute în bugetul actual, fără măriri, sunt de 63,8 miliarde de lei pentru salarii, iar pentru investiţii de 39,4 miliarde de lei. Din anul 2008, investiţiile din fonduri publice au scăzut, ceea ce este inadmisibil, pentru că avem nevoie de aceste investiţii publice ţinând cont de starea infrastructurii”, a completat Nicolescu, amintind că ţările din jurul nostru au un proiect de construcţie a unei autostrăzi care să ocolească România, cu consecinţe economice, sociale şi politice foarte grave pentru ţara noastră.

Nicolescu a mai precizat că este necesară o lege unitară a persoanelor plătite din fonduri publice, pentru că, în momentul de faţă, acest sistem este confruntat cu multe deficienţe, veniturile nefiind legate de calitatea serviciilor oferite. “Avem o separare a câştigurilor de efort şi de performanţă. Unele domenii de activitate importante au un sistem de salarizare inferior altora, care sunt mai puţin importante. Sunt neconcordanţe la nivelul organizaţiilor şi sunt necorelări în cadrul grilei pentru persoane care la eforturi apropiate au venituri diferite. De asemenea, în actualul sistem, constatăm venituri extrem de mari în unele zone, unde sunt venituri de 10-15 ori faţă de salariul primului-ministru sau preşedintelui ţării, spre exemplu, iar în alte părţi există persoane cu venituri foarte mici, cu care este imposibil să trăieşti”, a explicat Nicolescu.

Nu se ştie dacă bugetul de stat poate oferi sursele de finanţare necesare pentru creşterea salariilor bugetarilor.

“Să vedem exact costurile şi să vedem veniturile de unde sunt acoperite aceste costuri. În acest moment nu avem o notă de impact şi nu ştim dacă bugetul de stat în acest an şi anul viitor va fi capabil să ofere surse de finanţare”, a arătat reprezentantul IMM-urilor.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii