FacebookTwitterLinkedIn

Peste 200 de creații ale lui Carl Fabergé, organizate pe trei secțiuni, vor fi prezentate vizitatorilor așteptați să treacă pragul muzeului V&A începând cu luna noiembrie a acestui an.

Una dintre secțiuni este dedicată Romanovilor, familia imperială a Rusiei, al cărei bijutier oficial a fost Carl Fabergé. Aici vor putea fi admirate cadourile pe care membrii familiei imperiale ruse și le-au făcut unii altora, cum ar fi cartea de rugăciuni în miniatură pe care țarul Nicolae al II-lea i-a dăruit-o soției sale, țarina Alexandra Feodorovna, în ziua încoronării, sau tiara cu diamante și acvamarine primită cadou de prințesa Alexandra de Hanovra în ziua căsătoriei cu Frederick Francis al IV-lea, mare duce de Mecklenburg-Schwerin.

O altă secțiune a expoziției prezintă activitatea lui Fabergé la Londra, orașul în care faimosul bijutier și-a deschis, în 1903, singurul atelier din afara Rusiei. Aura de mister și strălucire cu care Fabergé a știut să se înconjoare i-a atras pe mulți dintre oamenii bogați și influenți ai perioadei, de la maharaji până la proaspăt îmbogățiții Americii, care parcurgeau distanțe enorme pentru a veni la boutique-ul din Londra și a-și comanda bijuteriile favorite.

În buna tradiție a controverselor în care sunt adesea implicate casele regale, în cadrul acestei secțiuni va putea fi admirat portțigaretul pe care regele Edward al Marii Britanii l-a primit de la amanta sa, d-na George Keppel. Decorat cu un șarpe din aur și diamante, care-și mușcă coada, portțigaretul este mesagerul iubirii nesfârșite.

Alexander Palace Egg

Cele mai cunoscute bijuterii realizate de Fabergé, Ouăle de Paști Imperiale, au rezervat un capitol propriu în expoziția care va fi deschisă publicului din noiembrie. Vor putea fi admirate cel mai mare ou din seria imperială, The Moscow Kremlin Egg, și Alexander Palace Egg, care conține portretele în acuarelă ale copiilor țarului Nicolae al II-lea.

The Moscow Kremlin Egg

Creat cu cinci ani înainte de asasinarea familiei Romanov, Oul Tricentenar, care a marcat împlinirea a 300 de ani de către dinastia Romanov va fi de asemenea expus în cadrul expoziției de la Muzeul Victoria and Albert.

Fabergé a lucrat aproximativ 50 de ouă pentru casa imperială rusă. În 1917, după căderea imperiului țarist, ouăle Fabergé s-au risipit în toate colțurile lumii. Vânătoarea ouălor de Paști Fabergé a devenit o întreprindere cât se poate de reală și cu recompense extrem de consistente.

Din 1920 încoace, au fost identificate 43 dintre ouăle Fabergé, ultimul fiind descoperit întâmplător, în 2014, într-un târg de vechituri, și vândut mai apoi la licitație pentru colosala sumă de 33 de milioane de dolari. Este vorba despre al treilea ou de Paști Fabergé, pe care țarul Alexandru i l-a făcut cadou soției sale în 1887.

Foto Victoria and Albert Museum

Oul Tricentenar