FacebookTwitterLinkedIn

În cursul anului trecut, provizioanele aferente riscului de creditare au crescut cu 80% pe fondul incertitudinilor determinate de pandemie. Majoritatea provizioanelor pentru acoperirea acestor riscuri au fost constituite încă din prima jumătate a anului trecut.

“Pandemia a lovit anul 2020 precum o furtună și a afectat planurile tuturor. Am evaluat riscurile și am făcut pregătirile pentru ca OTP Bank să funcționeze corespunzător și să performeze constituind provizioane suplimentare în suma de 70 de milioane de lei pentru acoperirea riscurilor potențiale cauzate de pandemie. Am urmărit cu fidelitate strategia noastră de creștere organică, Apollo, al cărei obiectiv este creșterea cotei de piață la 5% până în 2024. Acest lucru a adus o creștere semnificativă a operațiunilor locale și o creștere de 13% a portofoliului de credite, în timp ce cota noastră de piață în segmentul creditelor a urcat la 3,74%. Astfel, am reușit să finanțăm economia locală, să amânăm plata ratelor la timp, să oferim finanțare pentru companiile mici și mari, toate acestea în timp ce am continuat să deschidem noi sucursale, am digitalizat serviciile bancare și am mărit echipa cu 200 noi colegi”, a declarat Gyula Fatér, Director General OTP Bank România.

Profitul operațional în 2020 a atins 163 milioane de lei, în urma creșterii cu 10% a venitului total, comparativ cu 2019. În același timp, cheltuielile operaționale au crescut cu 20% față de anul precedent.

Veniturile nete din dobânzi s-au îmbunătățit cu 10% la nivel anual, ajungând la un total de 451 milioane de lei, în timp ce marja dobânzii a scăzut cu 15 puncte de bază față de anul precedent.

Volumul creditelor performante a crescut cu 13% la nivel anual. Volumul depozitelor, ajustat la cursul de schimb valutar, a crescut cu 20% anual, cu o dinamică alimentată atât de segmentul Retail (+ 15%), cât și de cel Corporate (+ 37%).

Activele băncii au atins nivelul de 14,8 miliarde lei, în creștere cu 12% față de anul anterior, iar profitul după impozitare a fost de 2,4 milioane lei.

În 2020, OTP Group a înregistrat un profit ajustat de 310,3 miliarde HUF (4.275 milioane RON). Profitul contabil a fost de 259,6 miliarde HUF (3.578 milioane RON).