Cautare
, Contributor

I'm a News Editor at Forbes Romania, with a focus on covering automotive and transportation, as well as other industries. Have any news tip? Drop me an email at iulian.luca@forbes.ro

Interviu |
|

Otmar Szafnauer, românul de la vârful F1: Nu este ușor să atingi orice formă de succes în motorsport și Formula 1, în special

Pasiunea pentru inginerie, dar mai ales pentru mașini și sporturile cu motor l-au adus pe Otmar Szafnauer la conducerea echipei de Formula 1 Aston Martin Cognizant. De origine româno-americană, Otmar și-a stabilit o țintă ambițioasă pentru următorii ani și urmărește câștigarea campionatului în „probabil cel mai greu sport din lume”.
Otmar Szafnauer, Team Principal and CEO, Aston Martin F1

Otmar Szafnauer, CEO-ul și managerul principal al echipei de Formula 1 Aston Martin Cognizant a susținut o prezentare la cel de-al șaptelea eveniment anual al talentelor organizat de Cognizant Softvision, denumit „Programers’ Week, ediția Go Beyond”. Szafnauer a vorbit audienței din domeniul tehnologiei, împărtășind călătoria sa personală ca inginer româno-american. O poveste fascinantă care a început în 1972, când s-a mutat cu familia sa la Detroit, inima industriei auto americane.

În prezentarea sa, Otmar a explicat că ingineria software și Formula 1 sunt parteneri strategici. „Codarea este esențială pentru F1, de aceea am încorporat ingineri Cognizant pentru a deveni mai eficienți. Folosim foarte mult programarea, în principal pentru că este un avantaj strategic care ne ajută să mergem mai repede pe pistă”, a explicat el.

Parteneriatul dintre Aston Martin și Cognizant în Formula 1 a fost dezvăluit la începutul acestui an.

Într-un interviu pentru Forbes România, Otmar Szafnauer a vorbit despre pasiunea sa pentru industria auto, drumul său până la vârful echipei Aston Martin Cognizant, dar și planurile pentru viitor în Formula 1.

Care a fost acel lucru care v-a atras în primul rând la industria auto și care a fost punctul de cotitură care v-a determinat să alegeți cursele de Formula 1?

Mereu am fost pasionat de inginerie. Am studiat-o la universitate și știam că vreau să fac ceva legat de inginerie în viața mea. M-am bucurat de mașini și sporturile cu motor de la o vârstă fragedă, când am avut mijloacele financiare. Am mers la școala de curse din California, mi-am cumpărat propria mașină de curse, iar restul a urmat în mod firesc din acel punct.

Uneori, în viață, te afli în situația în care te îndrepți într-o anumită direcție fără să fi studiat înainte harta și printre aceia m-am numărat și eu. Mi-a plăcut calea pe care m-a dus cariera mea și am îmbrățișat-o cu adevărat. Nu a fost o epifanie bruscă, ci doar ceva care mi-a plăcut întotdeauna. Mă simt norocos că am putut lucra într-o industrie care îmi place foarte mult și am avut educația necesară pentru a gestiona o afacere sportivă bazată pe inginerie.

Care a fost una dintre cele mai mari provocări pe care ați întâmpinat-o în industria auto sau în aceea a curselor auto și cum ați depășit-o?

Nu este ușor să atingi orice formă de succes în motorsport și Formula 1, în special, deoarece este probabil cel mai greu sport din lume. Cred că, pentru mine, a fost vorba de gestionarea acestei echipe într-o perioadă în care se confrunta cu o constrângere financiară severă. Sunt foarte mândru că am rămas împreună, am făcut treabă, am menținut mijloacele de trai ale oamenilor, am menținut spiritul de echipă și am ieșit din această situație mai puternici. Sincer, nu mi-aș dori să repet aceste provocări, dar le-am înfruntat cu succes și ne-au schimbat pe toți în bine.

Care este obiectivul echipei Aston Martin Cognizant pentru sezonul următor?

Urmărim cu atenție sezonul viitor și vom gestiona strategic mutarea resurselor pe măsură ce vom migra către programul pentru anul 2022. Dar, așa cum am văzut până acum, această echipă poate face minuni. Pentru anul viitor, scopul este de a avea o ieșire în forță. Este un an foarte important în ceea ce privește schimbarea reglementărilor, iar scopul nostru este să avem situația sub control în această privință. La Aston Martin, avem resurse suplimentare pentru dezvoltare și dorim să ne îndreptăm spre noul sezon cu o mașină fiabilă și competitivă.

Țintiți titlul la piloți sau constructori în viitorul apropiat? Când estimați că se va întâmpla acest lucru și ce planuri aveți pentru a atinge acest obiectiv?

Bineînțeles. Știm că durează între patru și cinci ani extinderea și orientarea unei noi afaceri, ceea ce este de fapt și echipa Aston Martin Cognizant, dar ne propunem să devenim campioni mondiali în acest interval de timp. Este ambițioasă ținta? Da, pentru că nu este niciodată ușor să te lupți cu echipe precum Mercedes-Benz, Red Bull Racing și Ferrari. Este realist? De asemenea, cred că da. Construim un nou campus pentru fabrică și un nou tunel aerodinamic, așa că nu vom duce lipsă de nimic în comparație cu celelalte echipe de top. Deci, ambiția noastră este în mod clar câștigarea curselor și, în cele din urmă, a campionatului de Formula 1.

Dacă ați putea face ceva pentru a îmbunătăți Formula 1, ca experiență în general, care ar fi această schimbare? Poate reglementări sau ceva care să atragă mai mult publicul spre acest sport?

Sunt un pic purist, așa că îmi place orice provocare inginerească, dar cred că Formula 1 face multe pentru a schimba modul în care se bucură fanii de acest sport. Am adăugat multe lucruri în ultimii 10 ani, cum ar fi curse nocturne, calificări cu knockout, noi locații exotice, iar anul acesta am experimentat formatul Sprint Race. Cred că modificările de regulament de anul viitor și limita de cost iminentă ce va fi impusă vor contribui mult la îmbunătățirea acestui sport. De acolo cred că putem să îmbunătățim această formulă pentru a ne asigura că va rămâne un sport distractiv. Dar nu aș vrea să văd schimbări majore.

Dacă v-ați putea întoarce în timp, care este cea mai importantă recomandare pe care v-ați face-o? Ce ați fi făcut mai bine de exemplu?

Aș petrece mai mult timp cu familia. Credeți-mă, acest timp nu se mai întoarce. De asemenea, aș avea mai multă încredere în instinctele mele. Este ușor să ne punem la îndoială alegerile făcute, dar am un sentiment bun pentru echipă și industrie și am învățat să am încredere în ambele, ceea ce a fost un aspect fundamental în ultimii ani.

Dacă ar fi să alegeți orice altă industrie în care să lucrați, care ar fi aceasta și de ce?

Este greu să-mi imaginez că aș putea lucra în alt domeniu decât în Formula 1. Ca să fiu sincer îmi ocupă tot timpul și nu prea am abilitățile necesare pentru a face altceva. Dar trebuie să recunosc că munca în sport mi-a oferit atât de multe amintiri și experiențe fantastice așa că, dacă aș avea de ales, probabil că m-aș gândi să lucrez într-o altă disciplină ce ține de sportul profesionist.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii