FacebookTwitterLinkedIn

De când Banca centrală elvețiană a decis să nu mai intervină asupra piețelor pentru a împiedica aprecierea francului, moneda a urcat cu mai mult de 15% în raport cu euro. Acest nou fapt are un impact major asupra companiilor elvețiene, dar nu numai, scrie presa internațională. Astfel, dincolo de cei cu împrumuturi în franci, principalii perdanți sunt :

1 Companiile elvețiene exportatoare. Prețul produselor fabricate în Elveția crește, ceea ce reprezintă o problemă mai mult pentru IMM-urile elvețiene decât pentru giganții precum Nestlé, care produc în alte țări.

2 Orologeria în special este afectată, sectorul fiind deja influențat negativ de politica anti-corupție a Chinei care a făcut ca în această țară vânzarea de ceasuri să scadă dramatic din 2013.

3 Consumatorii europeni de ceasuri. Prețurile ceasurilor ar putea astfel crește. AFP citează cumpărători de la târgul de la Geneva (care are loc zilele acestea) care susțin că prețurile sunt deja cu 5-7% mai mari.

4 Industria turismului din Elveția.  Țara devine și mai scumpă ca destinație.

5 Afacerile de la frontiera cu alte țări. Elvețienii ar putea practica turismul de cumpărături –să achiziționeze cele necesare din țările vecine, mai ieftine.