Cautare
, Staff

Lifestyle |
|

Organizațiile patronale din turism cer măsuri urgente pentru reducerea efectelor deficitului de personal asupra industriei

Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT), Federația Industriei Hoteliere din România (FIHR), Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) și Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România (HORA) solicită autorităților să ia măsuri urgente care să limiteze impactul negativ puternic al deficitului de forță de muncă în turism.
street-3166632_960_720

Reprezentanții celor patru asociații s-au reunit joi, 14 iunie, în cadrul unei conferinţe de presă pentru a atrage atenția și a propune autorităților soluții privind deficitul forţei de muncă şi lipsa promovării din turismul românesc.

Principalele probleme semnalate de reprezentanții celor patru asociații au fost statutul incert al Organizațiilor de Management al Destinației și promovarea precară a României ca destinație turistică, lipsa unei comunicări și a parteneriatului public –privat în industrie, deficitul de forță de muncă în turism cauzat de depopularea masivă a tării și legislația care nu permite în acest moment adoptarea unor soluții viabile pentru limitarea efectelor acestuia. În afară de problema numerică, industria se confruntă și cu problema de calitate, respectiv educația și calificarea celor care lucrează în industrie.

Una dintre soluțiile pe care reprezentanții asociațiilor din turism le propun guvernanților este susținerea transferului din mediul rural în mediul urban prin posibilitatea de a deduce cheltuielile de cazare, transport și masă, fără ca acestea să fie asociate veniturilor salariale. Această măsură ar încuraja jucătorii din turism să investească în relocarea forței de muncă din medii rurale, cu posibilități reduse de angajare la nivel local, către centrele de afaceri din mediul urban.

În cazul în care măsura relocării nu este suficientă pentru acoperirea deficitului de forță de muncă, reprezentanții asociațiilor din turism susțin că unica șansă pentru dezvoltarea turismului și investițiilor în România rămâne importul de forță de muncă din spațiul extra-comunitar. 

În acest context, reprezentanții asociațiilor din turism cer autorităților măsuri imediate care să permită importul de forță de muncă:

– creșterea contingentului de lucrători străini –în prezent acesta este de 10.000 de permise de muncă, insuficiente pentru a deservi nevoia de forță de muncă din economie

– eliminarea tratamentului preferențial acordat lucrătorilor non-UE în ceea ce privește salariul minim garantat. În prezent acesta este stabilit la nivelul salariului mediu pentru angajații non-UE, față de salariu minim, pentru români

– ușurarea procedurilor și scurtarea timpului necesar pentru obținerea permiselor de muncă și echivalare a studiilor

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii