FacebookTwitterLinkedIn

Reprezentanții mediului de afaceri spun că adoptarea Ordonanței de Urgență prin care este modificat Codul Penal va avea urmări negative asupra economiei. ”Anul acesta nu-l vedem să fie la nivelul lui 2016, mai ales cu ce se întâmplă acum. Eu aseară am primit un telefon de la un reprezentant al unei companii care este interesată să-și deschidă un hub în România și m-a întrebat ce se întâmplă, iar acum două zile un proiect a fost pus pe hold din cauza situației cauzate de adoptarea celor două ordonanțe de urgență”, spune, pentru Forbes România, Marius Șcuta, head of office department în cadrul companiei de consultanță imobiliară JLL România. ”Tare mi-e că, dacă o să continuăm așa pe partea politică, o să avem de suferit. Tot ce s-a dezvoltat în România în ultimii ani s-a dezvoltat după ce a început curățenia în partea de corupție. Eu văd un potențial risc major în ceea ce se întâmplă acum.”

Iar această îngrijorare nu este singulară în mediul de afaceri românesc, mai multe asociații de companii și camere de comerț exprimând poziții similare. ”Camera de Comerț și Industrie Franceză din România (CCIFER) își exprimă îngrijorarea privind efectele adoptării ordonanței de urgență 13/2017 și a proiectului de modificare a Codului Penal si de Procedură Penală asupra mediului de afaceri prin crearea unui climat de neîncredere și instabilitate”, se arată într-un comunicat al CCIFER, care reprezintă 500 de companii și peste 125.000 de locuri de muncă directe. ”Ca țară membră a Uniunii Europene, România garantează statul de drept, transparența legislativă și consultarea democratică. Acestea sunt fundamentale în desfășurarea unei activități economice durabile și stabile. Punerea sub semnul întrebării a luptei anticorupție creează o problemă de credibilitate a României ca jucător în spațiul economic internațional și afectează încrederea investitorilor existenți și potențiali în sistemul judiciar și politic.”

Tinerii se gândesc să plece din țară. De trei ori mai multe căutări de bilete de avion pentru Australia, SUA și Canada

Confederația Patronală „Concordia”, reprezentativă la nivelul economiei naționale (cuprinde opt federații patronale care reunesc 500 de companii,cu un total de peste 275.000 de salariați) și membră a Consiliului Economic și Social (CES) și a Organizației Internaționale a Angajatorilor, atrage atenția asupra nevoii de reechilibrare a raporturilor dintre Executivul nou instalat și partenerii de dialog social și societatea civilă.

”C.P. Concordia semnalează în mod special derapajele constatate până acum în procesul de consultare în probleme cu impact social și economic semnificativ, inclusiv la nivelul mediului de afaceri, contributor direct și semnificativ la bugetul național și angajator principal în România anului 2017. Astfel, recentele decizii ale Guvernului României privind modificarea legislației penale au fost adoptate în grabă, fără o consultare reală și fără evaluarea riscurilor ce pot apărea la nivelul societății românești, inclusiv din perspectiva atractivității României pentru investiții în economie. Aceste măsuri, deși vizează sfera juridică, vor avea impact major în relațiile economice pe care Statul și mediul de afaceri (deopotrivă societăți cu capital românesc și străin) le au cu partenerii internaționali, din cauza lipsei de încredere pe care o vor genera, putând pune în pericol țintele de creștere economică a României. Nu în ultimul rând, lipsa de predictibilitate a procesului decizional se va reflecta în creșterea costurilor împrumuturilor pe care România le va contracta, rezultand în final în creșterea fiscalității ca sursă logică de acoperire a deficitelor ce vor apărea”, este precizat într-un comunicat al confederației patronale.

Reprezentanții CP Concordia mai spun că în Programul de Guvernare 2017-2020 s-a susținut importanța întăririi parteneriatului social, iar confederația a întâmpinat cu satisfacție această declarație de intenție, care a oferit speranța unui act de guvernare transparent și predictibil. De asemenea, lista obiectivelor de politici publice asumată de actuala guvernare a părut a fi una ambițioasă, care a suscitat atenția și interesul mediului de afaceri, dar nu numai, și a invitat în primă fază la o participare cât mai largă și intensă a partenerilor sociali la dezbaterea și realizarea ei.

Președintele Klaus Iohannis dorește să adreseze un mesaj Parlamentului pe tema modificărilor guvernului la legislaţia penală, marți, 7 februarie

”Cu toate acestea, observăm că începutul guvernării actuale nu demonstrează, din păcate, că dezideratul unei consultări publice reale este pe cale de a deveni realitate și nici că transparentizarea și fundamentarea deciziilor politice cu impact economic și social vor fi reguli și nu excepții. Astfel, pe lângă proaspetele modificări ale legislației penale, adoptarea recentelor măsuri cu caracter fiscal, respectiv anularea plafonului de 5 salarii pentru plata CAS și CASS, creșterea salariului minim la 1.450 de lei în absența unei consultări corespunzătoare cu partenerii sociali ori a unui mecanism de stabilire transparent și coerent, ori acordarea unui termen nerezonabil pentru dezbaterea publică a bugetului pe anul 2017 în cadrul forurilor de dialog social, toate acestea sunt exemple ale continuării unui proces de consultare pur formal, contrar declarațiilor de principii din programul de guvernare”, se mai arată în comunicat.

De asemenea, reprezentanții confederației spun că obiectivele economice și sociale din programul de guvernare și modalitățile în care se dorește îndeplinirea lor trebuie să facă obiectul unei consultări de substanță cu partenerii sociali, cu analize de impact corespunzătoare și în timpul rezonabil prevăzut de legile în vigoare pentru a putea contribui cu observații, amendamente sau completări privind conținutul sau oportunitatea acestor obiective și a modalităților de implementare. ”Legitimitatea primită prin votul popular nu înlătură nevoia ca programul de guvernare, oricât de atrăgător la nivel teoretic și declarativ ar fi acesta, să treacă și prin filtrul dezbaterii sale reale cu partenerii sociali, pentru a fi evitate pe cât posibil eventuale efecte negative ce pot apărea o dată cu aplicarea în viața reală a acestui program. Așadar, C.P. Concordia își exprimă speranța că rațiunea va prevala în deciziile instituțiilor publice ale României, țară membră a Uniunii Europene și NATO, deschizând calea unui dialog real și eficient între acestea și partenerii sociali și contribuind la recâștigarea, și în cele din urmă menținerea, încrederii pusă la încercare în această perioadă.”