FacebookTwitterLinkedIn

Laboratorul are drept principal obiectiv sprijinirea cercetătorilor, startup-urilor, IMM-urilor și companiilor mari pentru a dezvolta servicii, produse sau soluții care utilizează tehnologia 5G.

Investiția se ridică la 500.000 de euro, potrivit Orange. Compania vizează lansarea altor 9 laboratoare de acest fel în Europa. 

„Prin 5G Lab aducem în prezent, într-un mediu de laborator, o arhitectură de rețea unică în România, deschisă pentru testare. Inovația și proiectele de cercetare pe care le desfășurăm ne permit să descoperim alături de clienții și partenerii noștri cum pot contribui rețelele viitorului la crearea unor servicii digitale cu o experiență îmbunătățită a utilizatorilor, la eficientizarea proceselor și la un mai bun management al resurselor și a eficienței energetice”, a declarat Emmanuel Chautard, Chief Technology Officer Orange România.

5G Lab are în dotare tehnologii ce vor fi disponibile în rețeaua comercială în viitor. În prezent, însă, acestea pot fi testate doar în mediu de laborator: 5G Standalone Private Mobile Radio (componentă de core a infrastructurii 5G), 5G New Radio (componentă de acces radio a infrastructurii 5G), Componentele de Open RAN și Open CORE (bazate pe separarea software-ului de hardware) și Edge Computing (permite reducerea distanței dintre utilizatori și servicii).

Echipele din Institutul de Cercetare CAMPUS sunt implicate în procesul de cercetare dincolo de rețelele 5G, iar dezvoltarea laboratorului 5G împreună cu Orange va conduce la validarea și testarea soluțiilor de cercetare pentru ca acestea să poată fi transferate cât mai repede în piață”, a declarat Prof. Dr. Ing. Tudor Prisecaru, Președintele Senatului Universității Politehnica din București.

Laboratorul 5G Lab cuprinde o arhitectură de telecomunicații care sprijină digitalizarea mai multor sectoare economice cu ajutorul 5G, precum agritech, orașe inteligente, mașini autonome, transport și logistică, e-health, securitate cibernetică, tehnologie verde etc.