FacebookTwitterLinkedIn

Potrivit companiei de consultanță imobiliară DTZ Echinox, cele mai mari tranzacții de închiriere de spații de birouri în primele trei luni ale acestui an, au fost, din perspectiva suprafeței contractate Oracle cu 10.000 de metri pătrați în Sky Tower și Carrefour care a preînchiriat aproximativ 7.000 de metri pătrați în Green Court – B. Ambele proiecte sunt localizate în zona Barbu Văcărescu – Floreasca, cu un stoc de 280.000 de metri pătrați și cu o rată de neocupare de 7,5%. De altfel, cei mai activi chirași continuă să fie companiile din sectorul tehnologiei și telecomunicațiilor, urmate de companiile din sectorul retail și servicii profesionale.

Mercurial office: vezi care sunt chiriile la birouri clasa B sau C

Activitatatea totală de tranzacționare la nivelul Bucureștiului (cererea și renegocierile) a fost de 56.000 demetri pătrați. În comparație cu perioada similară a anlui trecut, activitatea de tranzacționare este cu 8% mai scăzută. Cererea a însumat 40.000 de metri pătrați, fiind împărțită între extinderi/ noi intrări (58%), relocări în interiorul stocului modern (38%) și relocări din clasa C (11%). Per total, cererea nouă (extinderi, relocări din vile și spații de birouri clasa C în spații de birouri moderne, și operațiunile noi, deschise fie de chiriași existenți, fie de companiile noi intrate în piață) reprezintă aproximativ 70% din totalul cererii. Majoritatea cererii a fost înregistrată în zona Centru Nord – 61%, urmată de Pipera Sud – 15% și zona Centrală de Business – 7%.

În ceea ce privește activitatea de renegociere și reînnoire a termenilor contractuali, aceasta a însumat 16.000 de metri pătrați, 50% din această suprafață fiind înregistrată în Pipera Sud. Tendința observată în 2014 continuă și anul acesta: doar chiriașii deplin mulțumiți de clădirea în care se află optează pentru renegocierea termenilor contractuali.

Află ce premii au fost acordate la Gala Forbes Best Office Buildings

Rata generală de neocupare pentru clădirile de clasa A și B din București a ajuns la sfârșitul T1 la 14%. În prezent, în București sunt 309.000 de metri pătrați de spații de birouri vacante, 25% fiind localizate în zona Pipera Nord. Cele mai scăzute rate de neocupare se înregistrează în zona Centrală de Business (Victoriei – Aviatorilor) – 5% și în zona de Vest – 6%. Zona de Centru Nord are o rată de neocupare de 10%, fiind singura care a înregistrat o scădere majoră a ratei de neocupare.

Chiria prime a rămas stabilă, situată în jurul valorii de 18,5 Euro/mp/ lună. În CBD rata chiriei pentru spațiile de birouri de clasa A se încadrează în intervalul 15 – 18.5 Euro/ mp/ lună, iar în Centru Nord în intervalul 15 – 17 Euro/ mp/ lună. În amplasamentele semicentrale, chiriile se încadrează în intervalul 12 – 15 Euro/ mp/ lună, iar în zonele periferice chiria pentru spații de clasa A variază între 9 și 12 Euro/ mp/ lună.

Citește un scurt tratat de istorie office a Bucureștilor

Stocul modern de spații de birouri din București a atins la sfârșitul T1 2015 pragul de 2,2 milioane de metri pătrați. În comparație cu trimestrul anterior, stocul a crescut cu 2%. În primul trimestru au fost finalizate două clădiri de birouri, având suprafața totală închiriabilă de 37.000 de metri pătrați: City Offices și Auchan Tricodava. Pentru restul anului sunt programați pentru finalizare 130.000 de metri pătrați în clădiri precum Bucharest One și Green Court – B în zona Centru Nord, George Enescu OB în Centru, PC Business Center în Nord și AFI Business Park IV&V și Sema Office 3 în zona de Vest.