Cautare
, Contributor

Travel |
|

Opulența în stil carioca

Mulți îți vor spune să vizitezi Rio de Janeiro în decembrie sau de Carnaval. Dar nu au dreptate: fosta capitală a Braziliei este seducătoare mereu. Pentru a vedea cum celebrează brazilienii viața și ce înseamnă pentru ei luxul, trebuie să treci pragul adresei 1702 Avenida Atlântica.
COP-REST-16

Rio este renumit pentru cadrul său natural, pentru gigantica statuie a lui Iisus Mântuitorul, de pe muntele Corcovado, pentru spectaculosul teleferic ce duce spre creasta Pão de Açúcar, pentru Maracanã și Sambódromo, pentru cea mai mare rezervație silvică urbană (pădurea Tijuca) și plajele cântate în piesele de samba și MPB. Iată doar câteva motive de a vizita fosta capitală imperială braziliană, indiferent de sezon. E drept, valurile de turiști o inundă începând cu finalul de decembrie, de vreme ce ea își arogă anual prima poziție în topul celor mai impresionante revelioane: milioane (da, milioane!) de oameni îmbrăcați în alb se strâng pe Copacabana sub ploaia artificiilor lansate de pe punțile navelor din larg. Turiștii continuă să vină și la început de an, afluența de vârf fiind înregistrată, cum vă așteptați, de Carnaval, la finalul iernii europene. Însă Rio este un oraș-spectacol și în afara marilor sărbători populare. Să le lăsăm pe acestea deoparte: dacă vrei să cunoști fața luxoasă a orașului, șarmantă și risipitoare, trebuie să mergi la Copacabana Palace, vestitul hotel alb de pe Avenida Atlântica.

Faimă, bani și istorii decadente

Ridicat pe marele bulevard care însoțește plajele Copacabana și Leme, într-o zonă în care sunt adunate cele mai importante nume din industria ospitalității, Copacabana Palace rămâne Hotelul orașului, reperul absolut. Este opera francezului Joseph Gire, căruia industria hotelieră de lux îi mai datorează două repere importante, Negresco din Nisa și Glória din Rio de Janeiro, ultimul căzut astăzi în ruină.

În cifre, Copacabana Palace poate fi descris astfel: 239 de camere și apartamente, dispuse pe șase etaje, trei restaurante ultrarafinate – Cipriani, MEE și Pérgula, dintre care primele două se pot lăuda cu câte o stea Michelin –, o carte de oaspeți în care se află sute de semnături celebre. Arhitectura sa, apartamentele cu vedere spre Atlantic, magnifica terasă unde milionarii lumii își rezervă loc pentru a urmări grandioasele evenimente organizate pe Copacabana și piscina în aer liber – iată câteva dintre emblemele hotelului.

Dincolo de cifre sunt istoriile pe care le spune acest palat cu o tradiție aproape seculară. Celebritățile showbizului, de la Maurice Chevalier la Brigitte Bardot, de la membrii Rolling Stones la Madonna, l-au socotit mereu drept prima, ba chiar singura alegere pentru sejururile la Rio de Janeiro. Până după cel de-al Doilea Război Mondial, când a fost închis, cazinoul de la Copacabana Palace era locul de întâlnire al marilor risipitori din oraș și din lumea întreagă. S-a redeschis în 2006 și povestea banilor care se prefac în praf continuă să se scrie.

La Copacabana Palace au început ori s-au sfârșit dramatic povești de dragoste despre care se vorbește cu jumătate de gură; viața unui fost președinte brazilian a fost curmată aici de focurile de armă trase de o marchiză italiană, amanta sa. N-a fost nici primul, nici ultimul scandal, dar Copacabana Palace nu și-a pierdut niciodată forța de atracție, nici măcar după anii ’60, când capitala Braziliei a fost mutată într-un oraș special ridicat pentru a îndeplini acest rol, un loc atât de îndepărtat și de diferit de Rio de Janeiro.

Hotelul este achiziționat în 1989 de la familia Guinle de fostul grup Orient Express, actualmente Belmond, alăturându-se unei colecții de proprietăți la fel de renumite: Splendido din Portofino, Cipriani din Veneția, Reid’s din Madeira, Grand Hotel Europe din Sankt-Petersburg. Belmond Group și, odată cu el, Copacabana Palace devin ulterior parte a gigantului LVMH.

Rio, cartea poștală

Pășești pe coridoarele hotelului, trecând pe sub portretele Marlenei Dietrich, ale lui Carmen Miranda și ale atâtor celebrități care au iubit acest loc. Te răsfeți cu cele mai subtile arome asiatice sau italienești, degustând specialitățile restaurantelor din hotel. Privești spectacolul plajei de pe cea mai faimoasă terasă a orașului; vezi Atlanticul încadrat de muntele Pão de Açúcar și, undeva spre dreapta, vechiul fort, unde Copacabana se sfârșește. Zilele promit să fie mereu perfecte aici; agitația orașului (iar Rio chiar nu doarme niciodată) este ținută la distanță. Dar nu lipsește din panoramă: este detaliul pitoresc, pe care îl cercetezi curios, amuzat, intrigat.

Acest Rio ca o carte poștală este orașul bogaților. Ca să-i cunoști adevăratul ritm (toate ritmurile, de fapt), trebuie să cobori în stradă. Dar asta este o altă poveste.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii