Cautare
, Contributor

antreprenor, trainer, coach și promoter al vieții echilibrate în România A dezvoltat LifeFit, un program unic pentru a produce schimbari in vietile liderilor din Romania, cu deschiderea portilor catr...

Opinii |
|

Open space – o sursă de stres în plus pentru angajații din România

Lucrez cu organizațiile din anul 2010 pentru creșterea stării de bine a angajaților și reducerea stresului la locul de muncă, iar problema open space este una din cele mai des întâlnite în trainingurile de stress management și în sesiunile de coaching.
20170220_041656

Oamenii se plâng des despre inconveniențele lucrului în hărmălaie, lipsa de concentrare, invadarea spațiului de lucru cu întreruperi dese ale colegilor etc.

Zi după zi, se descoperă că avantajele unui open space tind să devină dezavantaje din ce în ce mai proeminente.

Așadar, de unde s-a pornit cu spațiile deschise de muncă și unde s-a ajuns în prezent?

Creativitate și colaborare vs. concentrare

Atunci când acest concept a debutat, unul dintre argumentele sale forte a fost acela că un astfel de spațiu crește în mod natural atât gradul de colaborare între colegi, cât și creativitatea. În prezent, s-a constatat că momentele acelea sublime de creativitate și de colaborare sunt extrem de puține raportat la așteptări și realitate și, de cele mai multe ori, ele se pierd înainte de a fi puse în practică și compania să beneficieze de pe urma lor. În schimb, un beneficiu imediat care s-a dovedit a fi greu spre de-a dreptul imposibil uneori de obținut este concentrarea în rândul angajaților.

În plus, și colaborarea mult așteptată de la început, s-a transformat în lipsă de coeziune și de spirit de echipă. Să recunoaștem! Nu este ușor să petreci atâtea ore complet expus la atât de multe personalități, comportamente, stiluri de muncă și abordări și, în final, să mai și cultivi un spirit de echipă impecabil.

Motivație, productivitate, performanță vs. lipsă de implicare, de motivație și mesaj greșit transmis

La început, s-a spus și s-a considerat că, laolaltă într-o singură încăpere, oamenii sunt motivați pentru că se văd unii pe ceilalți ce fac. Ca efect, productivitate și performanță, evident. Între timp, s-a dovedit că, din contră, productivitatea scade (cu circa 15% conform unei cercetări ale Univeritatii Exeter), iar performanța nu se judecă după cât de ocupați par angajații. Ca să nu mai vorbesc de mesajul transmis, care poate spune cu ușurință “nu am încredere în tine” și care poate fi pentru oricine ucigașul motivației și implicării.

Stare de bine, sănătate vs. consum cerebral și concedii medicale dese

Da, la început, spațiile deshise de muncă reprezentau acel concept în care starea de bine și sănătatea erau garantate. În practica îndelungată însă, s-a dovedit că lucrul în spații deschise crește foarte mult nivelul de stres, de conflict, tensiunea arterială, fluctuația sau numărul de personal și, pe cale de consecință, nivelul cheltuielilor cu aceste probleme. Că numai 41% dintre angajați se pot bucura de spațiu privat și că 31% trebuie să-și părăsească spațiul de muncă pentru a-și putea îndeplini sarcinile de muncă. (studiu Steelcase)

Ieftin vs. costisitor

Inițial, spațiile de muncă deschise au reprezentat un important mijloc de economisire pentru companiile care le-au adoptat. Însă, pe parcurs, pierderile au devenit evidente. Căci, numai adunând dezavantajele enumerate mai sus, toate traduse prin pierderi efective, constatăm că pierderile sunt cu mult mai mari decât economiile calculate inițial atunci când acest concept a început să fie pus în practică.

Este clar pentru toată lumea, angajatori și angajați deopotrivă, că epoca spațiilor de muncă deschise se apropie de un deznodământ natural în care acest concept va trebui reevaluat și regândit. Evident, acest lucru nu se poate peste noapte și cred că un rol important în regândirea și transformarea acestor spații de muncă îl avem noi, specialiștii în well-being.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii