FacebookTwitterLinkedIn

OPEC și-a menținut joi estimările privind cererea de petrol de anul acesta la 5,95 milioane de barili pe zi (bpd), sau 6,6%, deşi a avertizat cu privire la incertitudinile privind evoluţia pandemiei de coronavirus (COVID-19), transmite Reuters.

„Redresarea economiei mondiale a fost întârziată din cauza creşterii numărului de infecţii şi a reintroducerii restricţiilor în economiile importante, inclusiv în zona euro, Japonia şi India. Per ansamblu, redresarea PIB-ului global şi a cererii de petrol îşi extind ritmul în semestrul doi”, se arată în raportul lunar al OPEC.

Deși se așteaptă ca Statele Unite să aducă cea mai mare contribuție la creșterea cererii în 2021, OPEC a declarat că cererea în țările industrializate din Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) nu se va recupera pe deplin după colapsul din 2020.

Astfel, OPEC vede creșterea economică mondială în 2021 la 5,5%, neschimbată față de luna trecută, în cazul în care impactul pandemiei va fi „în mare măsură ținut sub control” la începutul celei de-a doua jumătăți a anului.