FacebookTwitterLinkedIn

Biroul ONU pentru drepturile omului din SUA și-a exprimat vineri îngrijorarea cu privire la prevederile prea vagi din noua lege pentru Securitate națională în Hong Kong. Aceste prevederi ar  putea permite ca activiștii să fie urmăriți penal în cazul în care sunt violate libertățile fundamentale de exprimare și adunare, relatează Reuters.

Noua legislație de securitate națională impusă de China în Hong Kong în această săptămână este menită să pedepsească subversiunea, crimele de secesiune, terorismul și coliziunea cu forțele străine, cu închisoare pe  viață. Astfel, ar începe o nouă eră autoritară pentru oraș.

Rupert Colville, purtătorul de cuvânt al ONU, a declarat: “Suntem alarmați din cauză că au început deja să se facă arestări sub noua lege, deși nu există informații complete și nu a fost încă înțeles domeniul  infracțiunilor”.

În cadrul unui protest care a avut loc miercuri, sute de persoane au  fost arestate, la doar o zi după ce noua lege de securitate națională a  intrat în vigoare. Mai mult decât atât, cel puțin 10 dintre  protestatanți au fost deja acuzați în baza noii legi. Colville a mai adăugat că îngrijorările ONU sunt legate de definiția vagă a unor infracțiuni cuprinse în această lege. Acestea nu fac o distincție clară între actele violente și cele neviolente, ceea ce ar putea duce la discriminări sau interpretări arbitrare, în  funcție de organele legii.