FacebookTwitterLinkedIn

Varosha a fost un centru turistic important din Mediterană, care a fost abandonat, devenind oraș-fantomă după invazia Turciei din 1974 și alungarea ciprioților greci din zonă.

Săptămâna trecută, însă, Ersin Tatar, liderul regiunii separatiste a ciprioților turci din nordul insulei a anunțat că o secțiune a stațiunii va fi trecută sub administrație civilă pentru o potențială repopulare. El a mai spus că ciprioții greci care au fost alungați ar putea să-și reobțină proprietățile, notează Euronews.

În replica, reacția ciprioților greci a fost negativă, exemplificând că aceasta este o încercare de a pune presiune pe comunitate pentru a vinde proprietățile și că este dăunătoare eforturilor de a avansa procesul de pace și de a rezolva situația complicată din Cipru.

În urma acestei declarații, Ciprul a reclamat Turcia la Consiliul de Securitate al ONU.

„Consiliul de Securitate condamnă anunțul Turciei și liderilor ciprioților turci din 20 iulie 2021, cu privire la redeschiderea unei părți din Varosha. Consiliul de Securitate își exprimă regretul profund cu privire la aceste decizii unilaterale care sunt în dezacord cu rezoluțiile anterioare”, se arată într-un comunicat al instituției.

În consecință, oficialii Consiliului au solicitat „anularea imediată a acestor acțiuni și revenirea la situația dinainte de octombrie 2020”.