FacebookTwitterLinkedIn

Abia la cea de-a treia întâlnire cu Sabrina, am aflat că e timidă. Mai întâi am luat-o ca pe o glumă, fiindcă până atunci mi s-a părut că emană o siguranță de sine desăvârșită, ca un cocteil de calm, relaxare și stăpânire de sine. Dacă mărturisirea ei despre timiditate m-a surprins, mărturisirea mea despre cele de mai sus a făcut-o să râdă. „Vezi, oamenii nu sunt mereu ceea ce par din afară“, zâmbește ea. „De multe ori aud că sunt arogantă și cu nasul pe sus, când de fapt mie mi-e greu să intru în vorbă cu lumea la evenimente“.

Sabrina are o charismă pe care o simți de prima dată când o vezi și, timidă sau nu, e o prezență. Seninătatea pe care o emană m-a făcut să concluzionez că viața ei trebuie să fie foarte așezată și lină, dar asta era tot înainte de cea de-a treia întâlnire, când, pe lângă faptul că nu poate intra în vorbă cu oameni străini fără să se emoționeze, am aflat că toate cele trei business-uri – Quintessentially Lifestyle, Panacea Urban Apothecary și The Good Food Project (plus, mai nou, un business de producție private label) sunt, în esență, jonglate de ea, alături de încă două partenere, Irina Culețu și Maria Ianuș.

Quintessentially este franciza unui club privat de membri care oferă servicii de concierge și management de lifestyle, oferind acces la o lume întreagă de posibilități, 24 de ore din 24. Pentru că Sabrina este interfața, cei mai mulți membri o sună direct pentru a-i solicita diferite lucruri, uneori chiar la ore mici din noapte sau în weekend. I s-au cerut bărci la St.Tropez la cinci dimineața pentru ora opt dimineața, informații despre cea mai bună cameră a unui hotel din celălalt colț al lumii sau detalii despre capre franceze (da, capra franceză e mai specială decât toate celelalte capre). E un domeniu în care trebuie să ai informații la prima mână, conexiuni cu oameni potriviți din toate colțurile planetei și curiozitatea de a căuta și livra, indiferent cât de excentrică este solicitarea. Din experiența rețelei internaționale cu care se află mereu în contact, membrii pot cere orice, de la un tigru (i s-a întâmplat unui coleg dintr-o altă țară) până la un avion privat într-o oră sau un model de geantă din care există doar câteva exemplare în toată lumea. Nu poți să știi niciodată ce urmează.

Pe de altă parte, Panacea Urban Apothecary și The Good Food Project s-au născut dintr-o observație atentă a lumii și a nevoii de produse naturale în alimentație și în zona de frumusețe. Panacea este zeița Remediilor Universale în mitologia greacă și de la aceeași ideea au pornit și Sabrina și partenera ei, de profesie farmacist: natura este panaceul tuturor problemelor. Ambele branduri sunt premium și se adresează unei clientele interesate atât de sănătate cât și de un stil de viață armonios. Chiar dacă România este prima vizată, planurile de viitor ale Sabrinei sunt globale, fiindcă piața internațională este mult mai pregătită pentru așa ceva.

De la conceput identități vizuale pentru creme sau suplimente alimentare și participat la târguri internaționale până la răspuns la telefoane despre capre franceze și bărci la cinci dimineața și la expediat colete și completat facturi, Sabrina le face pe toate, cu multă pasiune. Știe că va veni momentul să învețe termenul cel mai înfricoșător pentru orice workaholic – „a delega“ – dar încă nu a venit vremea.

Și-a făcut studiile la Paris și New York, în domeniul Luxury and Fashion Promotion, iar înainte de a se întoarce în România – dintr-un mix de patriotism și dor de casă – a făcut un stagiu la Marc Jacobs, la CR Fashion Book (revista fostului redactor-șef Vogue, Carine Roitfeld), și la publicația Luxury Briefing. Povestește despre acea perioadă atât de savuros și cinematografic încât ți-o imaginezi aievea, ca-ntr-o comedie americană. La Marc Jacobs a înțeles cum funcționează lumea modei și de ce, oricât de minunată, n-ar fi tocmai cariera visurilor ei. Ea e energică și antreprenorială, iar acolo erau zile în care, împreună cu directorul de accesorii al lui Marc, o doamnă senzațională, petrecea și câte cinci ore într-un magazin, alegând nasturele perfect pentru o anumită bluză din colecție. La un moment dat, tot ce gândeam era ◊Te rog, ia nasturele, ia nasturele și să plecăm“, râde ea. Pe de altă parte, erau zile înainte de prezentarea colecțiilor când nimeni nu pleca acasă. La propriu. Era suprarealist, dar într-un mod în care îți face plăcere să le povestești prietenilor, nu neaparat să lucrezi acolo pentru tot restul vieții.

La CR Fashion Book, în schimb, a fost infernul. „Îți poți imagina cum arată iadul? Acolo era, crede-mă“. Îmi povestește și râdem amândouă, deși la momentul respectiv cu siguranță n-a fost amuzant. Povestea ei e o versiune de „Diavolul se îmbracă de la Prada“, neromanțată, la puterea a treia: de la căutat urechi de Mickey Mouse pe 4 ianuarie într-un Disneyland înzăpezit până la genunchi, până la umblat prin fabrici obscure din periferiile pariziene unde i s-au furat geanta și toate actele, Sabrina le-a trăit pe toate în stagiul ei la Carine Roitfeld. Din fiecare experiență a învățat câte ceva, iar acolo unde chiar n-a fost nimic valoros de preluat, a rămas măcar cu niște amintiri savuroase.

Deși Sabrina nu cunoaște noțiunea de weekend sau de vacanță departe de telefon și de cele trei afaceri pe care le gestionează full-time, are un calm înnăscut și nu lasă niciodată impresia că s-ar grăbi undeva sau că ar exista ceva cu adevărat presant de rezolvat. Deși aproape în fiecare zi există mai multe astfel de lucruri. Nici nu mi-o pot imagina intrând vreodată în panică. N-ar avea niciun sens. „Din toată viața mea de până acum, știu că nu a existat nimic care să nu aibă o soluție până la urmă“, zâmbește ea. „Așa că am învățat bine acest lucru: dacă întotdeauna există soluții, ce rost are să te panichezi degeaba?“.