Cautare
, Editor Coordonator

ForbesCars |
|

One moment in time – 60 de ani de la victoria Aston Martin de la Le Mans

Pentru Aston Martin, victoria categorică în cursa de 24 de ore de la Le Mans din 1959 rămâne un moment unic și atât de important în istoria mărcii încât cea de-a 60-a aniversare a evenimentului este sărbătorită cu un model special, DBS 59.
1956-Aston-Martin-DBR1_43

În 1959, ocupând primele două locuri în cursa de 24 de ore de la Le Mans, Aston Martin obținea, cu modelul DBR1, o victorie istorică. Cel mai important Aston produs vreodată, după părerea lui Sir Stirling Moss, David Brown Racing Aston Martin DBR1, pe numele său complet, a avut de înfruntat, în iunie 1959, o concurență acerbă din partea Ferrari și Porsche, dar și din partea perechii de Jaguari care a alergat pentru legendara echipă scoțiană de curse, Ecurie Ecosse.

Au fost produse în total cinci modele DBR1, între 1956 și 1959. Pentru Aston Martin, performanța din 1959 s-a dovedit irepetabilă, iar gloria acelui moment unic s-a răsfrânt asupra modelului DBR1, care a devenit cel mai scump automobil britanic produs vreodată după ce, în 2017, un exemplar a fost vândut la licitație cu prețul de 22.500.000 de dolari.

Victoria din 1959 este aniversată astăzi de Aston Martin printr-o serie limitată de 24 de exemplare, denumită DBS 59, câte unul pentru fiecare oră a celebrei curse de anduranță.

DBS 59 este vopsit în verdele de curse Aston Martin; plafonul și spoilerul sunt din fibră de carbon, iar prizele de aer de pe capotă și de pe aripile față au culoarea caroseriei. Detaliile din bronz sunt o caracteristică a lui DBS 59: la interior, padelele din spatele volanului și, la exterior, rama masivei grile frontale, etrierele și inscripțiile Superleggera (pe capotă), Aston Martin (în spate) și Q (pe aripile față). Tot pe aripile față, într-un discret disc alb, se află și numărul unic de identificare (de la 1 la 24) al fiecărui exemplar DBS 59.

Interiorul este lucrat în piele, în două culori: negru obsidian și castaniu. Materialul ecosez folosit la tapițeria scaunelor DBR1 este prezent în partea superioară-spate a scaunelor DBS 59 și sub formă de inserții în capitonajul portierelor. Parasolarele au brodată silueta lui DBR1 și textul Aston Martin DBR1, 20/21 June 1959, 300 laps.

Q by Aston Martin, divizia care se ocupă de personalizarea automobilelor producătorului britanic, livrează, odată cu DBS 59, o gamă de accesorii: cască, mănuși, geantă și costum de pilot, toate în stilul specific curselor din anii ’50.

Din punct de vedere tehnic, mașina este identică cu Aston Martin DBS Superleggera: motor V12 care dezvoltă 715 CP, cu un cuplu de 895 Nm disponibil de la 1.800 de rotații pe minut; DBS 59 prinde suta în 3,4 secunde și atinge o viteză maximă de aproape 340 km/oră.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii