FacebookTwitterLinkedIn

Vânzarea parcului eolian, finalizat în 2011 în urma unor investiții de 90 milioane de euro este parte a planului amplu de reducere a cheltuielilor. „La începutul anului 2015, compania a anunțat o serie de măsuri ca răspns la mediul dificil creat de prețul petrolului, inclusiv optimuizarea portofoliului și posibile vânzări de active. Inițiativele sunt încă în proces de analiză”, a declarat biroul de presă Petrom.

DE CE A VÂNDUT „FOSTUL ROMPETROL” PERLA CUMPĂRATĂ DE PATRICIU

Ca urmare a scăderii prețului petrolului la nivel global, Petrom vrea să reducă costurile cu 30% și să vândă proiectele de exploatare, condumatoare de fonduri din România, pentru a direcționa majoritatea cheltuielilor către exploatarea gazelor în Marea Neagră.

„Găsirea unui cumpărător depinde foarte mult de preț, deoarece piața energiei regenerabile a fost puternic afectată de modificarea schemei de sprijin și de prețul certificatelor verzi”, a afirmat Mihai Chișu, trader la Swiss Capital în București. Guvernul român a descurajat investitorii majori în industria energiei regenerabile, inclusiv CEZ, prin modificarea planului de sprijin al energiei verzi.

FONDUL PROPRIETATEA VREA SĂ VÂNDĂ ACȚIUNILE DIN OMV PETROM

Cu o capacitate de circa 2.600 megawați de energie eoliană și aproape 1.200 megawați de energie solară, România a îndeplinit cu cinci ani mai devreme angajamentul față de ca cel puțin 24% din energie să fie din surse ecologice până în 2020. Acest fapt a determinat Guvernul să reducă la jumătate numărul certificatelor verzi acordate ca stimulente pentru producția de energie verde. „Este un lucru pozitiv că Petrom se concentrează mai mult pe operațiunile de vază și că prin vânzarea unor active neesențiale își asigură fonduri pentru investiții mai eficiente în viitor”, a mai spus Mihai Chișu.

CE APRECIAZĂ ȘI CE ÎI NEMULȚUMEȘTE PE ROMÂNI LA BENZINĂRII?

OMV Petrom, parte a grupului austriac OMV, este prezentă pe piața locală din anul 1991. Potrivit datelor furnizate de Ministerul de Finanțe, compania a înregistrat în 2014 o cifră de afaceri de 16,5 miliarde lei, în scădere cu 8% față de anul precedent, când a avut vânzări de peste 18 miliarde lei. Tot în 2014, compania a avut un profit de 1,83 miliarde lei, în scădere cu 62% față de anul 2013, când a înregistrat un profit de 4,83 miliarde lei.

OMV Petrom a ocupat prima poziție în clasamentul celor mai puternice 500 de companii din țară realizat de Forbes România.