FacebookTwitterLinkedIn

„OMV Petrom, cel mai mare producător de țiței și gaze din sud-estul Europei, a semnat contractul de vânzare a OMV Petrom Wind Power SRL («parcul eolian Dorobanţu») către Transeastern Power B.V., o societate cu răspundere limitată înregistrată în Olanda, subsidiară deţinută în totalitate de Transeastern Power Trust, în schimbul sumei de 23 milioane de euro”, se scrie într-un comunicat de presă al companiei.

Mariana Gheorghe, Locul 7 în Top 50 cele mai influente, Ediția 2017

Finalizarea tranzacției este estimată până la sfârșitul anului curent, fiind condiționată de îndeplinirea condițiilor suspensive uzuale, inclusiv aprobarea Consiliului Concurenței.

Deloitte: Automobile Dacia, primul loc între firmele din România aflate în topul companiilor din regiune

Strategia OMV Petrom, ca grup integrat de petrol și gaze, este de a se concentra asupra activităților de bază. Mai specific, în divizia Downstream Gas se urmăreşte consolidarea poziției de lider pe piața de gaze, maximizarea beneficiilor modelului de afaceri integrat de gaze și electricitate şi extinderea regională. Activitatea de producţie energie eoliană nu se înscrie în direcţiile strategice ale companiei”, au detaliat reprezentanții companiei.

OMV Petrom a anunțat intenția de vânzare a parcului eolian Dorobanțu la începutul anului trecut.

Forbes Best Cities 2017, locul 5: Ploiești, revenirea

Parcul eolian Dorobanțu, localizat în sud-estul României, include 15 turbine Vestas V-90 cu capacitate de 3 MW fiecare. Ponderea acestuia reprezintă aproximativ 1,5% din capacitatea electrică eoliană totală instalată a României, care este estimată, în prezent, la 3.000 MW, potrivit OMV Petrom.

Acest parc eolian a avut, anul trecut, o producţie netă de electricitate de 0,08 TWh şi a primit 128.000 de certificate verzi, jumătate din ele fiind eligibile pentru vânzare începând cu 1 ianuarie 2018.

Sezonul investitorilor

„Tranzacția nu va avea un impact semnificativ asupra indicatorilor financiari şi operaționali ai OMV Petrom, în condițiile în care profitul operațional, respectiv activele OMV Petrom Wind Power SRL reprezintă mai puțin de 1% din indicatorii corespondenți ai Grupului OMV Petrom, iar producția de electricitate reprezintă aproximativ 3% din producția totală de electricitate a Grupului”, au explicat reprezentanții OMV Petrom.

Finanțări de 200.000 euro în cadrul „Idei din Țara lui Andrei”

Transeastern Power B.V. este o subsidiară a Transeastern Power Trust, un producător independent de energie electrică care deține și operează instalații care produc energie electrică din surse regenerabile (eolian, solar și hidro). Fondat în 2014, acesta este listat pe TSX Venture Exchange (Canada).

Topul celor mai doriţi angajatori în 2017. Când caută un job, candidații sunt la fel de interesați de un mediu de lucru plăcut cât de nivelul salarial 

OMV Petrom a avut, anul trecut, o producție anuală de țiței și gaze de aproximativ 64 milioane bep. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual, operând o centrală electrică de înaltă eficiență de 860 MW și un parc eolian de 45 MW. Pe piața distribuției de produse petroliere, OMV Petrom este prezent în Romania și țările învecinate prin intermediul a 784 benzinării, la sfărșitul lunii martie 2017, sub două branduri, OMV și Petrom. OMV, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deține 51,01% din acțiunile OMV Petrom, statul român, prin Ministerul Energiei, 20,64%, Fondul Proprietatea 12,57%, iar 15,79% se tranzacționează liber la Bursa de Valori București și la Bursa de Valori Londra.

Companiile românești au ajuns la cea mai ridicată capitalizare din ultimii 9 ani