FacebookTwitterLinkedIn

Rezultatele s-au datorat creșterii prețurilor la țiței și a cererii tot mai mari de produse petroliere, gaze naturale și electricitate, compensate parțial de prețurile medii de vânzare mai scăzute la gazele naturale.

De asemenea, venitul din exploatare al Grupului a crescut de 2,8 ori, până la valoarea de 1,577 miliarde de lei, față de cel raportat în primul semestru al anului trecut, datorită evoluției favorabile a prețului la țiței, reducerii cheltuielilor de explorare mai mici și eliminării impozitului pe construcții speciale începând cu acest an.

Rezultatul financiar net indică pierderi de 121 milioane de lei, în primele șase luni ale anului, mai mari cu 30% decât cele din aceeași perioadă a anului trecut, valoarea din anul precedent fiind influențată de rezultatul pozitiv obținut în urma recursului formulat de companie împotriva constatărilor controlului fiscal la sucursala din Kazahstan.

Rezultatul din exploatare CCA (costul curent de achiziționare), excluzând elementele speciale, s-a mărit de 2,6 ori, la aproape 1,66 miliarde de lei, în primele șase luni ale acestui an, reflectând mediul mai bun al prețului la țiței și volumele vândute mai mari. Rata efectivă a impozitului pe profit la nivel de Grup, excluzând elemente speciale, a fost 17%, față de 18%, în primul semestru al anului trecut.

De asemenea, profitul net CCA excluzând elementele speciale atribuibil acționarilor OMV Petrom s-a mărit de aproape 2,8 ori, până la 1,276 miliarde de lei.

„În primele șase luni din 2017, am transformat condițiile de piață favorabile într-o performanță operațională și financiară solidă. Am beneficiat de prețuri ale țițeiului în creștere, marje de rafinare solide și de o cerere mai mare pentru toate produsele noastre. În plus, am continuat disciplina strictă a costurilor. În consecință, rezultatul nostru din exploatare CCA, excluzând elementele speciale, la 1-6/17 a ajuns la 1,66 miliarde de lei, ambele segmente, Upstream și Downstream, înregistrând creșteri semnificative.0

În Upstream, reducerea în continuare a costurilor unitare de producție a contrabalansat în totalitate declinul producției. Rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale din Downstream a crescut cu 70% față de 1-6/16, pe seama unor contribuții în creștere, atât din segmentul Oil, cât și Gas. Fluxul de trezorerie din activități de exploatare de 3 miliarde de lei, în creștere cu 68% față de 1-6/16, coroborat cu reducerea investițiilor și plata de dividende în sumă de 0,8 miliarde de lei, a condus la obținerea unui flux de trezorerie extins după plata de dividende de 1 miliard de lei”, a declarat Mariana Gheorghe, directorul general al OMV Petrom.

OMV Petrom a redus estimările de investiții pentru acest an, la 0,7 miliarde de euro, de la 0,8 miliarde de euro, ca urmare a optimizării portofoliului de sonde, economiilor de costuri și revizuirii proiectelor.

Suntem pregătiți pentru o intensificare a activității de investiții în a doua jumătate a anului 2017, mai ales având în vedere poziția noastră financiară solidă. Am menținut estimarea de declin al producției medii zilnice în jur de 3% față de 2016, fără a include inițiativele de optimizare a portofoliului. În luna iulie, am semnat contractul de vânzare a parcului eolian Dorobanțu, ca parte a strategiei noastre de a ne concentra pe activitățile de bază. În plus, în data de 5 iulie, centrala electrică Brazi și-a reluat operațiunile la jumătate din capacitate. La 1 august a avut loc transferul a 19 zăcăminte marginale. În acord cu strategia noastră de valoare mai presus de volum, am inițiat o nouă rundă de vânzări de zăcăminte”, a subliniat Gheorghe.

În trimestrul al doilea al acestui an, rezultatul din exploatare al Grupului s-a majorat de 3,5 ori, la 779 milioane de lei, comparativ cu trimestrul al doilea al anului trecut, în principal datorită veniturilor mai mari din vânzări, eliminării impozitului pe construcții speciale, începând cu acest an, și cheltuielilor de explorare reduse, ca urmare a scăderii deprecierii activelor de explorare.

Rezultatul financiar net s-a îmbunătățit de la o pierdere de 88 milioane de lei, în trimestrul doi din 2016, la o pierdere de 65 milioane de lei, în trimestrul doi 2017, în principal datorită efectului negativ mai mic al cursului de schimb valutar asupra împrumuturilor bancare denominate în euro.

Profitul net consemnat de companie în trimestrul al doilea a crescut cu 407%, până la 591 milioane de lei, față de trimestrul al doilea al anului trecut, dar în scădere comparativ cu cel din primul trimestru, de 618 milioane de lei.

În trimestrul al doilea al acestui an, valoarea vânzărilor consolidate a crescut cu 23% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, susținută de prețurile mai ridicate la țiței și de volumele mai mari ale vânzărilor de gaze naturale și produse petroliere. Deși activitatea centralei electrice Brazi a fost întreruptă aproape întreg trimestru al doilea, volumele vândute în această perioadă au fost similiare cu cele vândute în trimestru al doilea al anului trecut, susținute de condiții de piață favorabile.

Vânzările Downstream Oil au reprezentat 78% din totalul vânzărilor consolidate, în timp ce vânzările Downstream Gas au reprezentat 20% și cele din Upstream 2%. acestea fiind, în mare parte, vânzări în interiorul Grupului, nu către terți.

Investițiile în trimestrul al doilea al acestui an s-au situat la 560 milioane de lei, fiind în linie cu cele din aceeași perioadă a anului trecut, de 568 milioane de lei.

Principalele incertitudini care pot influența rezultatele companiei anul acesta rămân cele legate de riscul de preț al mărfurilor tranzacționabile, riscurile operaționale, precum și riscul politic și de reglementare. Riscul de preț al mărfurilor tranzacționabile este monitorizat în mod constant și, atunci când este cazul, se iau măsuri de protecție, de exemplu, încheierea de contracte de acoperire împotriva riscurilor, susțin reprezentanții companiei.